пʼятниця, 23 жовтня 2020 19:11

Банки заявили про рекордний попит на іпотеку

Банки заявили про рекордний попит на іпотеку
Вимоги до іпотеки стали жорсткішими переважно у великих банках. Фото: odengah.com

У липні-вересні попит на іпотеку серед населення у банках рекордно зріс, для такого типу кредитів у цей період був і найвищий рівень схвалення заявок за всю історію досліджень.

Однією з причин є зниження відсотків за іпотечними кредитами. Про це свідчать дані щоквартального опитування Національного банку України про умови банківського кредитування.

"Активізувалось кредитування населення, з боку якого попит на позики також зростав. Зокрема, на іпотеку попит зріс найбільше за весь період публікації опитувань з 2013 року. Зростала і зацікавленість позичальників в отриманні споживчих позик, завдяки зміні відсоткових ставок та збільшенню витрат на товари тривалого вжитку", - відзначили в НБУ.

За даними Нацбанку, у ІІІ кварталі, банки дещо послабили вимоги до позичальників за споживчими кредитами на тлі конкуренції з іншими фінустановами (в тому числі з небанківського фінсектору). Водночас, подальшому пом'якшенню вимог до населення нині заважають побоювання щодо погіршення платоспроможності споживачів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кількість депозитів у гривні суттєво збільшилась: деталі

"Вимоги до іпотеки навпаки стали жорсткішими переважно у великих банках", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, у липні-вересні зросла частка банків, які зауважили незначне збільшення рівня схвалення заявок на кредити населенню в основному завдяки банкам – лідерам ринку. Водночас, у липні-вересні зріс і попит підприємств, переважно малих та середніх (МСП), на короткострокові кредити та на гривневі позики.

"Стимулювали попит реструктуризація боргів, потреба в оборотному капіталі та інвестиціях. Також підвищенню попиту на кредити сприяло зниження вартості позик: 74% опитаних банків відзначили істотне пом'якшення цінових умов за схваленими заявками – відсоткові ставки знижувалися", - відзначили в НБУ.

Від початку року Нацбанк отримав близько 130 скарг від громадян щодо арешту коштів на їхніх пенсійних чи зарплатних рахунках через кредитну заборгованість, несплачені штрафи, аліменти тощо.

Зараз ви читаєте новину «Банки заявили про рекордний попит на іпотеку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути