Ексклюзиви
пʼятниця, 23 жовтня 2020 12:13

Банк заблокував пенсійну чи зарплатну картку: що робити

Банк заблокував пенсійну чи зарплатну картку: що робити
Якщо ваш зарплатний, пенсійний чи соціальний рахунок є поточним, то можуть арештувати усі гроші. Фото: pixabay.com

Від початку року Нацбанк отримав близько 130 скарг від громадян щодо арешту коштів на їхніх пенсійних чи зарплатних рахунках через кредитну заборгованість, несплачені штрафи, аліменти тощо.

"Коли в підписуєте договір про кредит, то берете на себе зобов'язання сплатити тіло кредиту, відсотки, комісії. Якщо порушите умови, ваш кредитор може звернутися до державного чи приватного виконавця та до суду. Ваші кошти на рахунках можуть арештувати на підставі рішення суду", - попереджають у НБУ.

Наголошують, що заробітна плата, стипендія, пенсія, соціальна допомога чи інші соціальні виплати — це цільові кошти. Законодавство встановлює обмеження – лише частину цільових коштів можна відраховувати для погашення боргів. Розмір відрахувань може становити від 20 до 50%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Нацбанку розповіли, як захистять боржників від колекторів

"Банк може не мати технічної можливості відкрити окремий рахунок для цільових коштів. Тому відкривають звичайний поточний рахунок, на який можуть зараховуватися абсолютно будь-які кошти. Якщо ваш зарплатний, пенсійний чи соціальний рахунок є поточним, то можуть арештувати усі гроші", - зазначають у Нацбанку.

Щоб розблокувати принаймні частину коштів, потрібно звернутися до органів виконавчої служби. Надати документальне підтвердження, що на ваш поточний рахунок зараховувалися виключно цільові кошти. Це може бути довідка з місця роботи, навчання, соціального страхування, пенсійного фонду.

Національний банк зі свого боку радить уникати заборгованостей, які призводять до арешту коштів на рахунках.

З 1 січня 2021 року почнуть діяти нові правила мікрокредитування. Так закон обмежує можливість отримувати безмежну кількість швидких кредитів без наміру їх повертати, тим самим захищаючи фінансові установи від збільшення проблемної заборгованості.

Зараз ви читаєте новину «Банк заблокував пенсійну чи зарплатну картку: що робити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути