понеділок, 13 січня 2020 11:47

Як виросте зарплата українців цього року

Як виросте зарплата українців цього року
Економісти прогнозують, що вже до весни зарплата виросте на 700–900 грн. Фото:apostrophe.ua

Цього року заробітки українців зростуть. Мова не лише про мінімальну зарплату, яка збільшиться з 1 січня, а про заробітки загалом. Економісти прогнозують, що вже до весни зарплата виросте на 700–900 грн, або до 11 600–11 800 грн.

"Збільшення заробітків пов'язане з індексацією зарплат, що триває в корпоративному і держсекторі (щорічний перегляд соцстандартів) і необхідністю утримувати персонал на тлі відтоку кадрів за кордон", – говорить виданню "Сегодня" голова Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський.

Віцепрезидент із питань економічної політики в Українському союзі промисловців і підприємців (УСПП) Віктор Скаршевський також зазначив, що тривала трудова міграція призводить до дефіциту робочої сили в Україні і вимушеного збільшення зарплат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що впливає на розмір заробітної плати

"Через те що це підвищення викликане не підвищенням продуктивності праці і створенням високооплачуваних робочих місць, а дефіцитом робочої сили, темпи зростання зарплат будуть скорочуватися", – прогнозує Скаршевський. – Проте середня зарплата в березні 2020 року може досягти 11 500–11 800 грн".

Керівник відділу аналітики ГК Forex Club Андрій Шевчишин, навпаки, впевнений, що політика стримування трудових мігрантів шляхом підвищення їхніх окладів вже не дуже впливатиме. А головний фактор зростання заробітків у І кварталі – щорічне підвищення мінімальної зарплати до 4723 грн у січні (+550 грн), яке тягне за собою збільшення всіх окладів у держсекторі.

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин зовсім не бачить причин для високих темпів зростання зарплат, бо продуктивність праці підвищується незначною мірою.

"Середньомісячна зарплата на кінець першого кварталу не зміниться порівняно з листопадовою і складе близько 10 400 грн. Причина в тому, що в січні заробітки зазвичай знижуються через велику кількість вихідних днів, це впливає на середню зарплату по кварталу. Потім зарплати знову підуть вгору, перевищивши в березні 11 000 грн", – підрахував Пендзин.

У третьому кварталі 2019-го в Чехії середня зарплата робітників становила €1309. В Україні – €382, або близько 10 000 грн. Це у 3,4 раза менше, ніж у Чехії. У Польщі отримували втричі більше, ніж у нас, – €1142.

Зараз ви читаєте новину «Як виросте зарплата українців цього року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути