пʼятниця, 24 березня 2017 16:16

Як блокада "Сбербанка" впливає на імідж України - експерти

Як блокада "Сбербанка" впливає на імідж України - експерти
Радіо Свобода

У Нацбанку заявили, що блокада "дочок" російських банків негативно впливає на імідж України на міжнародній арені. Чи пов'язана ця заява з переговорами з Міжнародним валютним фондом та чим пояснити таку заяву у регулятора Gazeta.ua розпитала в експертів з економіки.

Андрій Новак, економіст:

– Блокування відділень і банкоматів "Сбербанка" не впливає на міжнародний імідж України. Цивілізований світ розуміє, що Україна потерпає від російської агресії під назвою гібридна війна. Україна має право гібридного захисту. Ніхто не може засуджувати те, що Україна захищається.

Заява регулятора – свідчення роботи російських агентів в Україні в найвищому керівництві Національного банку України. Заява Нацбанку суперечить державній політиці, зокрема – недавньому рішенню РНБО про санкції до банків з російським державним капіталом. Висловлювання на захист чогось російського, свідчить або про роботу російської агентури, або про крайній не патріотизм. Санкції до "дочок" російських банків реальні, якщо запрацюють по всіх дев'яти позиціях. Але НБУ має контролювати їхнє виконання. Судячи з заяв Нацбанку, виникають сумніви щодо цього.

Тривають важкі переговори з Міжнародним валютним фондом, а регулятор виходить з заявами про негативний імідж України на міжнародній арені.

Василь Горбаль, банкір:

– Рішення повинна приймати не вулиця, а керівництво держави. Санкції Національного банку спрямовані не на банки з російським державним капіталом, а на їхні материнські компанії. Бізнес тут не буде скорочений чи закритий. Вимоги громадських активістів стосовно закриття цих банків суттєво відрізняються від того, щодо чого застосовані санкції. Найцікавіше буде коментувати це, коли банки з російським державним капіталом продадуть свої активи. Найцікавіше завершення історії з пікетуванням і блокуванням – хто отримає вигоду. На переговори з Міжнародним валютним фондом такі заяви не впливають. Вплив мають макроекономічні прогнози, питання фінансової стабільності.

Олександр Охріменко, директор Українського аналітичного центру:

– Рішення про санкції прийняла РНБО. Нацбанк виконав його, але озвучив свою позицію. З точки зору політики воно виправдане, а з економічного боку призведе до негативних наслідків. Санкції до банків з російським державним капіталом реальні. Стосуються капіталу банку і торкнуться не вкладників, а власників. Але є ще одна площина – інвестиції. Потенційних інвесторів цікавить питання захисту їх прав, надійність повернення цих інвестицій. А санкції показали: Україна ненадійна для інвестора. Він – у зоні ризику.

Рожкова говорить про фінансовий ринок, а блокада банків – у політичній площині. З точки зору фінансового ринку, вона має рацію. Інвестори дивляться, як в країні виконують закони. Гроші люблять тишу. Коли інвестор бачить, що навіть великі банки не захищені від політичних подій, будь-який звіт закінчиться висновком: Україна ризикована для інвестицій.

16 березня президент Петро Порошенко надав чинності рішенню Ради національної безпеки і оборони про застосування санкцій до п'яти банків з російським капіталом.

Зараз ви читаєте новину «Як блокада "Сбербанка" впливає на імідж України - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути