пʼятниця, 07 червня 2019 00:15

Ветеринар розповів, як створив унікальну клініку для тварин
5

33-річний Валентин Ткачук народився у родині ветеринарів, півтора роки працював на фермах у США
Фото: Надав Валентин Ткачук
У клініці працює 4 людини, 2 з них - Валентин та його мама
80% тварин, з якими звертаються – кішки на собаки.
Білий ведмідь - єдина ветеринарна клініка у Лиманському районі
У Донецькій області, крім Валентина, зараз немає спеціалістів, які могли б робити тваринам УЗД та розшифровувати УЗД-знімки.

Щоб відкрити власну ветеринарну клініку, треба мати професійну освіту, або спеціаліста, на якого треба оформити ліцензію на роботу. Ціни на послуги треба формувати із платоспроможності місцевих людей. Дороге обладнання для обстеження можуть допомогти придбати по державним грантовим програмам.

Про це Gazeta.ua розповідає 33-річний Валентин Ткачук із Лиману Донецької області. Він у 2012 році заснував першу в місті ветеринарну клініку "Білий ведмідь". Через військову агресію, заклад ненадовго закривали. Зараз спеціалісти клініки єдині у районі можуть провести операцію, зробити УЗД чи почистити зуби тваринам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчителі створили організацію для допомоги ромам

"Раніше у Лимані були тільки аптечні пункти. За великою допомогою людям доводилось їхати у Слов'янськ чи Краматорськ, - згадує Валентин, - У 2012 році треба було отримати ліцензії на практику та продаж ветеринарних ліків й використання сильнодіючих речовин. Зараз треба оформити підприємництво, стати на облік у податковій та мати договір оренди чи куплі-продажу, щоб показати де будемо працювати. Усі документи та дипломи про освіту приносять до обласної ветеринарної служби. Через два тижні можна отримати ліцензію на роботу. Але її дають тільки ветеринарному лікарю".

Автор: Надав Валентин Ткачук
  Білий ведмідь - єдина ветеринарна клініка у Лиманському районі
Білий ведмідь - єдина ветеринарна клініка у Лиманському районі

Клініка успішно пропрацювала півтора року, поки у місті не почались обстріли. Валентин вивіз обладнання до батьків та зачинив приміщення. Двері та дах клініки прошили уламки знаряддя. Сам чоловік поїхав до родичів у Москву. Там влаштувався працювати у ветеринарну клініку. Вирішив присвятити час на підвищення кваліфікації: 2 роки вчився на кардіолога, пройшов курси анестезіолога і відвідував різні лекції експертів із Італії, Швеції, Німеччини. На навчання витратив понад 4 000 доларів.

Роботу клініки відновила мама Валентина у серпні 2014 року. У 2017 році Валентин повернувся та взяв участь у державному конкурсі грантів на "Український донецький куркуль". На його подив, виграв 360 тисяч гривень на УЗД-обладнання, що дозволяє також робити УЗД серця. Додатково вклали власні 150 тисяч на придбання датчиків до обладнання. Також за умовами конкурсу, влаштували ще 2 людей. Зараз у клініці працює 4 людини.

Автор: Надав Валентин Ткачук
  80% тварин, з якими звертаються – кішки на собаки.
80% тварин, з якими звертаються – кішки на собаки.

"У Донецькій області зараз немає спеціалістів, які могли б робити тваринам УЗД та розшифровувати УЗД-знімки. На жаль, немає навіть де цьому навчитись. В операціях зараз багато використовуємо струм, що дозволяє розрізати тканини. Струм запаює судини, зменшує крововтрати та прискорює швидкість операції, а отже й тварин треба менше тримати під наркозом, - зазначає Валентин, - Кішки та собачки чомусь люблять народжувати вночі. Ми можемо виїхати, якщо потрібна наша допомога або зробити кесарів розтин. Завдяки УЗД-апарату можемо визначити строк та приблизно скільки плодів. Точну кількість не можна сказати, тільки понад двох чи трьох. Зрозуміло, що ми не визначаємо стать".

У клініці "Білий ведмідь" три кімнати: аптека, кімнати прийому та хірургії, у якій стоїть хірургічний стіл та апарати й інструменти для обстеження. Прийом ведеться з понеділка по суботу, з 8:30 ранку до 18. Вартість огляду тварини – 50 гривень. 80% тварин, з якими звертаються – кішки на собаки. Часто приносять шиншил, папуг, різних свійських тварин.

Автор: Надав Валентин Ткачук
  У Донецькій області, крім Валентина, зараз немає спеціалістів, які могли б робити тваринам УЗД та розшифровувати УЗД-знімки.
У Донецькій області, крім Валентина, зараз немає спеціалістів, які могли б робити тваринам УЗД та розшифровувати УЗД-знімки.

"Не можу ставити високі ціни, бо люди не будуть приходити. Ціни формуємо від платоспроможності людей в місті. Наприклад, у нас операція із стерилізації кішки з усіма витратними матеріалами коштує 600 гривень, у Харкові в різних клініках – 1500 гривень, у Києві – 3000 гривень, - ділиться Валентин, - Найбільше тварин приносять з квітня по травень, коли починається сезон кліщів. Може бути й 20 тварин у день. Нам ніколи навіть чаю випити. Буває по п'ять собак вже з температурою, яким треба крапельниці ставити й не вистачає столів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волонтери-медики створили безкоштовний центр реабілітації

Коли тільки відкривали клініку, місцеві медіа робили багато репортажів про роботу закладу. Зараз, зі слів Валентина, реклама не потрібна. Бо "Білий ведмідь" до сих пір єдина ветеринарна клініка у Лимані.

"У тварин можуть бути проблеми із гормонами, цукровий діабет, проблеми із щитовидною залозою. Багато залежить від часу, коли до нас звертаються. Хвороби дуже швидко прогресують, можуть наскладуватися одна на одну. Буквально декілька днів і тварині вже не допомогти, - розповідає Валентин, - "Доктор інтернет" ще нікого не врятував, а у нас люблять читати та лікувати тварин самостійно. Багато зі старої закалки заливають горілку, сирі яйця. Був нещодавно випадок із цуциком із важкою хворобою шлунка. Його хазяїн напоїв горілкою. Ми не могли його лікувати бо тварина п'яна і ми втрачали час. А у таких випадках навіть один день має велике значення".

Автор: Надав Валентин Ткачук
  У клініці працює 4 людини, 2 з них - Валентин та його мама
У клініці працює 4 людини, 2 з них - Валентин та його мама

У планах – розвиток обладнання клініки. Зокрема, хотіли б придбати пристрій для подачі кисню під час операції, шприцевий дозатор для рівномірної подачі доз препарату тваринам. Ще хочуть розвивати напрямок стоматології. Вже мають пристрій для чистки зубів тварин. Поки тільки пріють про рентген-апарат, бо для нього треба облаштовувати окрему кімнату із спеціальних матеріалів. Загалом, на це треба близько 500 тисяч грн.

"Опікуємось тваринами із зоопарку у місцевому лісництві. Там є альпаки, дикі кабани, страуси, поні та різні екзотичні тварини. З ними важко працювати, бо немає досвіду. Доводиться читати додаткову літературу, - розповідає Валентин, - Наприклад, страуси хворіють тими ж хворобами, як і звичайна бройлерна птиця. Просто розрахували дозування ліків та усе".

33-річний Валентин Ткачук народився у родині ветеринарів. У 2011 році закінчив Харківську державну зооветеринарну академію. Півтора року працював у США на фермерствах, де надавав акушерську допомогу коровам. Майже три роки працював у краматорській приватній ветеринарній клініці. У 2012 році у Лимані відкрив власну ветеринарну клініку "Білий ведмідь". Через півтора року роботи вимушені були призупинити діяльність через бойові дії. Валентин виїхав у Москви до родичів, де працював та навчався. У 2017 році виграли грант на придбання УЗД-апарату для тварин.

Для медичного центру потрібні мінімум п'ять речей: кваліфіковані спеціалісти, медичне обладнання, приміщення з ремонтом гроші на витратні матеріали та дезинфікуючі речовини. Дороге обладнання можуть допомогти придбати благодійні та міжнародні фонди. Але для цього потрібно буде написати соціальний проект та виграти грант.

Зараз ви читаєте новину «Ветеринар розповів, як створив унікальну клініку для тварин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути