вівторок, 15 грудня 2020 18:02

2024 року Україна може втратити державність - Пархоменко

"Мінські угоди – це в кращому разі "глухий кут", а гіршому – шлях до поразки. Вони виписані так, що у РФ завжди лишається простір для маніпуляцій. Виконати їх у повній мірі – це означає капітулювати. В разі виконання цих угод в найближчій перспективі ми можемо отримати федералізацію всієї країни. До речі, Україна не зобов'язана їх виконувати. Угоди юридично нікчемні – їх термін сплив у грудні 2015 року", - каже Gazeta.ua Сергій Пархоменко, директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД ім. Олександра Никонорова.

Шостий президент України Володимир Зеленський планує продовжувати перемовини з президентом Росії Володимиром Путіним. Про це заявив радник глави Офіса Президента Андрія Єрмака Михайло Подоляк. В Україні не вщухають протести проти спроб діючої влади йти на компроміси зз РФ, оскільки росіяни не збираються виконувати своїх зобов'язань.

Зеленський обіцяв закінчити війну за рік. Що йому завадило і чи погано те, що він їх не виконав?

Для цього треба повернутися до тексту офіційного комюніке. Там не прописана дата проведення виборів, тобто їх він не обіцяв. Але все інше було виписано в такому контексті, що виконати їх можна було би тільки в разі здачі себе Росії. В такому разі російська агресія розрослася би, ми би мали сильний удар по економіці. А через колаборантів, яким би надали амністію, ми б отримали вже справжню громадянську війну. Мир можливий або через перемогу, або через капітуляцію. Зеленський намагався піти саме шляхом капітуляції, але ми як Рух опору капітуляції та партнерські організації і партії не дали йому цього зробити під час нормандського саміту. Дали час Росії повільно загибатися від санкцій.

за 3 роки, перед президентськими виборами, ми опинимося перед загрозою повної втрати державності.

Через перемогу в війні довгий шлях. А Мінські угоди – це в кращому випадку "глухий кут", а гіршому – шлях до поразки. Вони виписані так, що у РФ завжди лишається простір для маніпуляцій. Виконати їх у повній мірі – це означає капітулювати. В разі виконання цих угод в найближчій перспективі ми можемо отримати федералізацію всієї країни. До речі, Україна не зобов'язана їх виконувати. Угоди юридично нікчемні – їх термін сплив у грудні 2015 року.

Зараз ми маємо умовне перемир'я – тобто з обстрілами та загиблими. Звільнення полонених Росія не виконала, ще й шантажує нас нашими громадянами, що перебувають фактично в статусі заручників у РФ.

Автор: 24 Канал
  "Зеленський намагався піти саме шляхом капітуляції, але ми як Рух опору капітуляції та партнерські організації і партії не дали йому цього зробити під час нормандського саміту", - Пархоменко
"Зеленський намагався піти саме шляхом капітуляції, але ми як Рух опору капітуляції та партнерські організації і партії не дали йому цього зробити під час нормандського саміту", - Пархоменко

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Повертай не унітази" - що змінилося за рік після "нормандського самміту"

Ви один з тих, хто організовував акцію "Варта на Банковій". Чи ви очікували таку підтримку громадськості? Люди прийшли попри холод, попри те, що то був будній день, попри чутки про розгон.

Скажу так – я розумів, що, якщо Зеленський капітулює, то ми не допустимо продовження його каденції. Тоді не було коронакризи, не було тотальної апатії та розчарування. Люди були готові боротися. Капітуляція була би настільки потужним викликом суспільству, що люди би почали чинити реальний опір, як під час Революції Гідності.

Найгірше було би разі, якщо би люди не прийшли. Тоді би Зеленський підписав капітуляцію і здав би нашу країну окупанту.

А як відреагують українці, якщо Зеленський зараз спробує зробити щось подібне?

Хороше питання. Тут ми маємо дуже серйозний виклик. Людям стає байдуже те, що відбувається в країні. В цьому є "заслуга" команди Зеленського, який розчарував людей, та результат роботи проросійських сил.

Певна кількість невдоволених та розлючених людей зібралася би. Далі було би насилля.

Мінські угоди – це в кращому разі "глухий кут", а гіршому – шлях до поразки

Від масового насильства може виграти Росія. Задіє свої ресурси, щоб народний гнів перевели в хибне русло. Сам Зеленський від капітуляції безпосередньо і програє. Бо Росії він не потрібен. У Володимира Путіна є його кум - Віктор Медведчук, якого поставлять умовно "губернатором Малоросії" замість Зеленського. Та Зеленський цього не розуміє.

Єрмак дає йому небезпечні меседжі, які написані в Кремлі.

Парадокс, але проросійські сили і деякі ніби то проукраїнські зараз в дечому грають вунісон. Вони відволікають увагу від непрофесійності Зеленського, реваншистів в його офісі. Розсіюють протести - на Міністерство охорони здоров'я, Кабмін, ВР. Але відводять удар від президента. Але головна причина проблем - саме на Банковій.

Автор: Уніан
  "Сам Зеленський від капітуляції безпосередньо і програє. Бо Росії він не потрібен. У Путіна є Медведчук, якого поставлять умовно "губернатором Малоросії" замість Зеленського. Та Зеленський цього не розуміє", - Пархоменко
"Сам Зеленський від капітуляції безпосередньо і програє. Бо Росії він не потрібен. У Путіна є Медведчук, якого поставлять умовно "губернатором Малоросії" замість Зеленського. Та Зеленський цього не розуміє", - Пархоменко

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У моїй квартирі живе представник так званої генпрокуратури ЛНР"

А що із українським суспільством?

Його дезорієнтували. Люди втратили моральні орієнтири. На початку війни ми вірили в добровольців, волонтерів. Зараз армію штучно виводять з тої ніші, яку вона займала. Шляхом справи Шеремета, дискредитації військових довіра до них почала падати. Шляхом поширення хибних меседжів, що війна вже не зовсім і війна, що у нас діє перемир'я. Шляхом витіснення з інформаційного простору питання де окупації Криму. Лікарі авторитет не мають – смерть багатьох громадян від ковіду є в тому числі й на совісті лікарів. Про волонтерів взагалі всі забули. Бранців Кремля викинули з інформпростору. Наприклад, напад на екс-політв'язня Володимира Балуха мав би бути супер кричущою подією. Активісти мали б пікетувати МВС, вимагати оперативно розслідування… А в результаті що? Обмежилися декількома заявами, одним пікетом…

Діючі політики не дають людям побачити реальну альтернативу. В інформпростір не допускають лідерів рухів, що здатні організувати реальний протест.

Таким чином вільно чи невільно всі провідні політики поки що грають на користь Зеленському.

При таких розкладах Росія може виграти, тому що люди втратили орієнтири (ціннісні, політичні), не бачать моральних авторитетів.

Автор: Радіо Свобода
  Виконувати Мінські домовленності - це віддати Україну Путіну
Виконувати Мінські домовленності - це віддати Україну Путіну

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Цементує мертві Мінські домовленості" - у Раді розкритикували Зеленського

Як можна повернути суспільство зі стану емоційного вигоряння та дезорієнтації до стану, коли люди зрозуміють, що їх проблеми через непрофесійність Зеленського?

Головним інструментом є телебачення, яке переключить увагу на Зеленського. Поки що цей інструмент або в руках відвертих ворогів, або в руках шкідників. Я сподіваюся, що люди, які відмовчуються, наприклад, деякі представники попередніх урядів, а також деякі бранці Кремля, почнуть нарешті говорити, що основна проблема країни – це Зеленський. Їх точно почують, навіть якщо канали олігархів не захочуть тиражувати їх заяви.

Вочевидь люди почнуть думати, якщо станеться щось гірше, ніж коронавірус. І, як би цинічно це не звучало, тут нам може допомогти… Путін. Якщо він знову піде у наступ, то суспільство і політики нарешті оговтаються. Люди обєднаються, будуть допомагати армії, кинуть зусилля для протидії агресії Росії. Якщо нас будуть "варити повільно", якщо Росія буде робити ставку на політичні й дипломатичні кроки, а не на військові, то нам буде дуже важко. Боюся, що в такому режимі (повільного пожирання України збоку РФ і російської п'ятої колони) через 3 роки, перед президентськими виборами, ми опинимося перед загрозою повної втрати державності. Тому цю слабку і некомпетентну, зрадливу владу треба змінити раніше, ніж за 3 роки.

У влади України немає спільної позиції стосовно планів щодо Донбасу. Тоді як для президента РФ Володимира Путіна ця територія - розмінна монета.

Про це заявив колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін в ефірі каналу "Україна 24".

Зараз ви читаєте новину «2024 року Україна може втратити державність - Пархоменко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути