Ексклюзиви
середа, 09 грудня 2020 16:00

"Повертай не унітази" - що змінилося за рік після "нормандського самміту"

Рік тому 6-й президент України Володимир Зеленський провів зустріч із лідерами країн "нормандського формату" у Парижі.

Напередодні зустрічі, в ефірі ток-шоу "Свобода слова" Володимир Зеленський заявив, що зустрінеться із Путіним аби побачити, що він за людина.

Уже 9 грудня лідери 4 держав: України, Росії, Франції та Німеччини оголосили про результати перемовин. Підписали комюніке.

Сторони домовилися про розведення військ, повний обмін полоненими до 31 грудня, Штайнмаєра і продовжити термін дії закону про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО.

Напередодні "нормандського саміту", 8 грудня 2020 року, під будівлею офіса президента зібрався мітинг "Варта на Банковій". Вони прийшли підтримати президента і не дати йому піти на поступки керманичу Російської Федерації.

Автор: Софія Староконь
  Суспільство показало, що не готове здати українські інтереси
Суспільство показало, що не готове здати українські інтереси

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нормандський саміт": близько тисячі активістів збираються провести ніч на Банковій

Простояли там 2 доби. Після оголошення результатів – розійшлись.

"Я не боявся нічого. Розумів – якщо буде підписано капітуляцію ми не допустимо продовження терміну президенства Володимира Зеленського. Боятися можна було тільки того, що суспільство нас не підтримає, бо була ніч, було холодно і були чутки про розгон акції. Але люди не злякалися. Якби злякалися, то Зеленський підписав би капітуляцію", - каже Gazeta.ua Сергій Пархоменко директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД ім. Олександра Никонорова.

В подальшому буде балансування та імітація роботи. Зеленський та команда зробили максимум, щоб вирішили питання безпеки.

"Режиму тиші не існує. Щоб забезпечити вибори, кордони та інше має бути режим тиші. Його нема. Бо ми не вимагаємо від Росії дотримання умов. А домовленості в Парижі – це протокол про наміри. На даний момент я бачу бажання команди Зеленського балансувати – утримуватися від кроків, які можна переграти. Бачення в них, як виходити з пасток, нема. Але Зеленський боїться вулиці, тому ми не програємо РФ", - каже Gazeta.ua політолог Віталій Кулік.

Автор: Софія Староконь
  Суспільство показало, що не готове здати українські інтереси
Суспільство показало, що не готове здати українські інтереси

Україна виконала всі умови, що були передбачені зустріччю в "нормандському форматі" від 9 грудня 2019 року

"Чи можна було зробити більше та швидше – безумовно, якщо б ситуація залежала виключно від української сторони. Проте, попри чутки, які були в ЗМІ щодо того, що Росія відмовляється від участі в нормандському форматі, 7 грудня під час телефонної розмови президента Росії Володимира Путіна та канцлера Німеччини Анґели Меркель, Росія підтвердила готовність продовжувати роботу в "нормандському форматі", - написала прессекретар президента Юлія Мендель

Наступні перемовини будуть лише в разі повного виконання домовленостей.

"Компроміс проявлятиме Україна. Ми можемо переконувати суспільство в наявності різних планів, але їх нема. Це наочно засвідчила заява Арестовича. Судячи з його логіки, ратифікація формули Штанмайєра та федералізація України йде повним ходом. Розміщення миротворців неможливе. Єдиним планом "Б" є вихід з Мінського перемовного майданчику", - каже експерт Дмитро Снегірьов.

Активісти та небайдужі люди прийшли підтримати українського музиканта, волонтера, військовослужбовця Сил спеціальних операцій ЗСУ України Андрія Антоненка на псевдонім Riffmaster. 13 грудня 2019 року його разом із кардіологом Юлією Кузьменко та військовою Яною Дугарь заарештували представники Генеральної прокуратури України. Звинуватили у вбивстві білоруського та російського журналіста Павла Шеремета, якого 20 липня 2016-го підірвали у власній машині.

Зараз ви читаєте новину «"Повертай не унітази" - що змінилося за рік після "нормандського самміту"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути