субота, 22 липня 2017 00:17

"На переїзд витратили тисячу доларів", - українка про життя в Грузії
5

У Грузії українець може жити в країні легально рік без оформлення дозволів.
Фото: з архіву Олени Костенко
У Грузії українець може жити в країні легально рік без оформлення дозволів.
У Грузії українець може жити в країні легально рік без оформлення дозволів.
У Грузії українець може жити в країні легально рік без оформлення дозволів.
У Грузії українець може жити в країні легально рік без оформлення дозволів.

У Грузії українець може жити в країні легально рік без оформлення дозволів. Тимчасова посвідка на проживання оформляється від 10 до 30 днів. Коштує від 2 100 до 4 100 грн.

Про це Gazeta.ua розповідає 30-річна Олена Костенко з Донецька. У 2014 році Разом із чоловіком переїхали до Тбілісі.

"Ми надіслали запит до Будинку юстиції і відкрили банківський рахунок. Попросили хазяїнів квартири стати поручителями. Для них процедура займала 5 хвилин. Здивувало, що у Будинку Юстиції також можна одружитися або відкрити підприємництво". - розповідає Олена Костенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "За маленьку помилку заплатила €900 штрафу" - українка про свій бізнес в Португалії

На переїзд витратили близько тисячу доларів. 300 доларів коштували квитки на двох в один бік. За 200 доларів - житло, решта – витрати на їжу в місяць.

"Квартиру шукали через сарафанне радіо. Це найшвидший спосіб. Сайти з оголошеннями є лише у Тбілісі та туристичних місцях. Спочатку жили у місті Зугдіді. Там заходили до невеликих продуктових крамниць, спілкувались з продавщицями. Одна жінка виявилась переселенкою з Абхазії. Взяла нас за руки і повела до чоловіків в кінець вулиці. Дізналася у них, хто здає квартири. А її син посадив нас до машини та повіз показувати будинки. На пропозицію заплатити за бензин образився. Сказав, що не може взяти гроші у гостей. Інші господарі не пускали дивитися квартири, поки не випили з ними стакан чачі "за знайомство".

За словами Олени, у всіх громадян є медична страховка, що покриває консультацію у лікарів та деякі операції. Ліки відпускають ліки лише за рецептами. В аптеках можна придбати навіть одну таблетку, а не усю упаковку, як в Україні. Швидка допомога приїздить безкоштовна, за можливості, приїде російськомовний лікар.

Сім'ю у Грузії забезпечує чоловік. 60% грузинських жінок не працюють. Вони ведуть домашнє господарство, куховарять і виховують дітей. Про це розповідає українка Любов Петровська, яка 5 років живе у Грузії.

Зараз ви читаєте новину «"На переїзд витратили тисячу доларів", - українка про життя в Грузії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути