середа, 05 липня 2017 00:17

"За маленьку помилку заплатила €900 штрафу" - українка про свій бізнес в Португалії

"За маленьку помилку заплатила €900 штрафу" - українка про свій бізнес в Португалії
Руслана Веніславська з чоловіком Юрієм започаткували власну фірму з вантажних перевезень у Португалії. У країні живуть 18 років, родом із Тернополя. Фото: ternopil.te.ua

Українці Руслана Веніславська з чоловіком Юрієм започаткували власну фірму з вантажних перевезень у Португалії.

У країні живуть 18 років, родом із Тернополя. Виховують сина 18-річного Віталія, повідомляє ternopil.te.ua.

"На початках чоловік працював на будівництві, я — на фабриці. Потім прибирала, але після кризи 2008-го чоловік залишився без роботи. Ми зареєстрували свою фірму з вантажних перевезень. Маємо фуру, чоловік курсує країнами Європи. Я веду адміністративну роботу. Для цього довелося навчатися і скласти іспит з курсу управління. Мешкаємо на околиці міста Авейро. Якщо в Португалії вести бізнес чесно, то не виникає проблем. Хоча там теж суттєві податки. Якби ми працювали лише в межах країни, було б важче. Тому заробляємо на закордонних перевезеннях".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Померлих тримають у скриньках біля ліжка", - 5 фактів про побут американців

За словами Руслани, у їхньому бізнесі чималий грошовий обіг. Значна частина грошей іде на розвиток. Наприклад, незначний ремонт фури обходиться у кілька тисяч євро.

"Від податкової інспекції не варто нічого приховувати. Якось я забула внести у відомість маленький маршрут і не заплатила 18 євро податку. Через рік за це отримала майже 900 євро штрафу. А нещодавно, керуючи автомобілем, отримала на мобільний телефон дуже важливий дзвінок і змушена була відповісти. Відразу мене наздогнала поліція і мені довелося заплатити 120 євро штрафу. Але, на мій погляд, це правильно: закон один для всіх, - каже Руслана. - Мій чоловік судився з роботодавцем через невиплату зарплатні. Суд виграв, роботодавець мав повернути йому 7,5 тисячі євро, але донині не віддав. Суди приймають справедливі рішення, але потім буває затягування виконання рішень через жахливу бюрократію".

У Португалії держава надає соціальну пільгу тільки на харчування і оплату підручників для дітей у школах і садочках.

"За комунальні послуги платимо за повною вартістю. Якщо торік за обід син платив 1,46 євро, то цьогоріч у зв'язку із деяким зменшенням наших доходів йому зменшили ціну до 73 центів. Діти із незаможних сімей харчуються безкоштовно. На мінімальну зарплату вижити неможливою, країна бідніша, ніж ми думаємо. Вона в Португалії складає 650 євро, деякі пенсіонери отримують лише 400-500 євро — ледве виживають. Але й чиновники там не розкошують, мешкають у простих будинках, а не в палацах".

В Італії держава робить до 60% знижок на податки для тих, хто утеплює будинки або переходить на альтернативні види опалення. Про це Gazeta.ua розповідає Ксенія Константиненко з міста Біла Церква на Київщині.

Зараз ви читаєте новину «"За маленьку помилку заплатила €900 штрафу" - українка про свій бізнес в Португалії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути