Ексклюзиви
вівторок, 08 серпня 2006 15:56

З вулиць Каїра приберуть староєгипетські пам"ятники

 

Єгипетська влада вирішила прибрати з вулиць Каїра староєгипетські пам"ятники і перенести їх у музей за межами мегаполісу.

Як повідомив на прес-конференції глава Вищої ради у справах старовини Єгипту Захі Хавас, шкідливі вихлопи та постійні вібрації від машин і метрополітену наносять непоправну шкоду безцінним статуям і пам"ятникам часів фараонів і тому їх слід перенести у безпечніше для них місце.

25 серпня відбудеться перенесення статуї Рамзеса ІІ, яка вже півстоліття стоїть на привокзальній площі у центрі Каїру. Автомобільні естакади, які проходять над самою головою Рамзеса заховали 11-метрову скульптуру з рожевого граніту. За оцінками експертів, "мешкання" в самому центрі забрудненого мегаполісу дуже сильно пошкодило статую 3,2-тисячолітнього фараона. Наприкінці липня успішно пройшло пробне перенесення точної копії статуї.

Аналогічні плани міністерство культури країни готує відносно інших пам"ятників архітектури і мистецтва Давнього Єгипту. За словами Хаваса, гранітний обеліск, що стоїть нині на острові Гезіра в самому серці столиці, також перенесуть на інше місце.

Обеліски, які стали елементом архітектури в епоху Нового царства, зводилися по обидві сторони входів у храми. Написи на них увіковічували перемоги, святкові дати та інші пам"ятні події. "Гезірський" обеліск - один з небагатьох оригінальних монументів, що збереглися в Єгипті.

Влада також розробляє проект перенесення стародавньої сонячної тури з кедра, виставленої біля піраміди Хуфу. Вважається, що вона була похоронним човном, на якому тіло Хуфу доставили з Мемфіса до його гробниці.

Усі статуї, монументи та обеліски, які планують винести за межу Каїра, виставлять на території Великого єгипетського музею, що будується в районі пірамід Гіза. Його відкриття заплановане не раніше, ніж через 5 років, повідомляють Подробности.

Зараз ви читаєте новину «З вулиць Каїра приберуть староєгипетські пам"ятники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі