субота, 29 червня 2019 21:45

Вийшла антологія найпопулярнішої любовної прози 1920-х років

Автор: facebook.com
  Антологія любовної прози "Молодість" стала 10-ю книжкою серії "Наші 20-ті". Містить два романи, повість і три оповідання
Антологія любовної прози "Молодість" стала 10-ю книжкою серії "Наші 20-ті". Містить два романи, повість і три оповідання

Друга антологія любовної прози 1920-х років "Молодість" вийшла в київському видавництві "Темпора". Це 10-та книжка із серії "Наші 20-ті". До збірки ввійшли шість творів чотирьох авторів - Василя Вражливого, Олександра Мізерницького, Євгена Плужника, Юрія Шовкопляса.

Упорядниця серії, літературознавиця Ярина Цимбал і редактор Віталій Павлюк презентували видання у столичній Книгарні "Є".

"15 років щонайменше говорять про смерть паперової книжки. Не вмерла, - каже Ярина Цимбал. - Наші антології успішно продаються. Хоча й не так, як Плужник за життя. Сукупний наклад його роману "Недуга" перевищив 5 тисяч примірників. Зараз не читають, тому що не хочуть. А тоді - бо не вміли. В Україні в середині 1920-х письменних було 56 відсотків".

Головний герой "Недуги" - комуніст, директор заводу Іван Орловець. Має дружину Наталку, але закохується в оперну співачку Ірину Завадську. Впізнає в ній дівчину зі своєї юності, яку не може забути, за сюжетом.

"Твір написано на спір із Валер'яном Підмогильним і Борисом Антоненком-Давидовичем, мовляв, поет може створювати добрі романи, - продовжує Цимбал. - Дія творів антології "Молодість" переважно відбувається в місті. У 1920-х цю прозу читали й любили, але на тривалий час її вилучили з бібліотек, заховали від читачів. Ми повертаємо забуті тексти до життя.

У збірці є один унікальний випадок. Роман Мізерницького "Ганнуся" ніколи не виходив окремим виданням. Був надрукований лише в журналі "Червоний шлях" - головному літературному щомісячнику 1920-х. Це єдиний художній твір цього автора, який ми знаємо. Абсолютний чиновник, бюрократ, усе життя працював по міністерствах. Мабуть, усе те, чого йому бракувало - пристрастей, кохання, ревнощів - є в "Ганнусі".

Любовна проза - не жанр, а тільки частина психологічних творів, надзвичайно популярних у 1920-х. Тоді взагалі не було письменників, які спеціалізувалися б суто на книжках про кохання - це вузько й нецікаво. Зараз великою мірою комерціалізувалася жанрова література. Може бути Андрій Кокотюха, який строчить детективи. Чи Ірен Роздобудько або Люко Дашвар із творами про кохання. А в ті роки автор був різноплановий, писав усе, що хотів.

Про сучасників знати легше, ніж про Вражливого чи Мізерницького. Чи аж так багато нинішніх письменників читають нашу або закордонну літературу, своїх попередників? Насправді вони мало начитані - це видно по їхніх текстах. Не досягнули такої майстерності, як у 20-х роках. Бракує вміння писати, добре будувати сюжет.

Мирослав Шкандрій у монографії про літературну дискусію 1920-х цитує, як 1919-го якийсь читач прислав у газету свої твори. Дуже слабкі, графоманські. Редакція йому відповіла, мовляв, потрібен добрий сюжет і мова, вироблений стиль. "Всього того ви можете навчитися, читаючи Панаса Мирного, Лесю Українку, Михайла Коцюбинського". Так і сьогоднішнім авторам можемо сказати. Всього того ви навчитеся, читаючи Підмогильного, Хвильового, Вражливого, Мізерницького, Плужника та інших.

Три з чотирьох авторів антології "Молодість" були репресовані як вороги радянської влади. Мізерницького і Вражливого - розстріляли, Плужник помер у засланні на Соловках.

Наступний герой серії "Наші 20-ті" - поет і прозаїк-авангардист Леонід Чернов. У січні цього року був його ювілей - 120 років від дня народження. Пройшов непоміченим, але не можемо не відзначити. Здійснив подорож, перепливши з Владивостока в Одесу на пароплаві. Бував в індійських джунглях, де захворів на туберкульоз. Захоплювався автотехнікою. Об'їздив на мотоциклі майже всю Україну. Починав писати російською, потім перейшов на українську. Видамо його поетичну збірку "Кобзар на мотоциклі" та прозову "Людина з іншої планети".

Потім у нас вийдуть антології історичної та кримінальної прози. Продовжимо видавати репортажі. Точно буде ще один том любовної літератури".

"Для мене цей проект є знайомством із менш відомими авторами. Після того, як прочитав Куліша і Хвильового, заходиш сюди, - говорить Віталій Павлюк. - В антології "Молодість" найбільше сподобалися "Недуга" Плужника та "Геній" Шовкопляса.

Важливі не просто хороші наклади Плужника. А те, що він встиг відкрито написати про такі речі, про які потім довго неможливо було говорити. По міжкласове кохання, потяг, пристрасть, як вони співвідносяться. Вічні теми.

"Геній" Шовкопляса теж звучить сьогодні актуально. Написаний із позиції сильної, вольової жінки. У повісті представлені всі ті обговорення, які спостерігаємо зараз. Про права жінок, про те, що всі можуть сказати "ні".

Перевидаємо ці твори, щоб люди розуміли, як сучасно могли висловлюватися українські письменники століття тому".

Антологія "Молодість" коштує 190 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У всіх творах є статеві стосунки, а слова "секс" немає

Видавництво "Темпора" випускає серію "Наші 20-ті" із січня 2016-го. Вийшло 10 томів. Це антології прози 1920-х років – детективної, фантастичної, репортажної, любовної, жіночої – та авторські збірки – Майка Йогансена, Гео Шкурупія, Олександра Мар'ямова. Проект спрямований на повернення читачам популярних у 1920-х письменників.

Зараз ви читаєте новину «Вийшла антологія найпопулярнішої любовної прози 1920-х років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі