Ексклюзиви
четвер, 13 вересня 2012 11:20

В американських супермаркетах з'явилися банки супу з дизайном Енді Ворхола
5

Банки в стилі поп-арту випускає "Кемпбелл" на честь ювілею культової роботи Енді Ворхола
Фото: Фото: upakovano.ru
Картина "Банки супу" Кемпбелл "описує 32 сорти супу "Кемпбелл" наявного у продажу в 1962 році
Колони Національної галереї в Шотландії обгорнуті плакатами із зображенням банок супу "Кемпбелл" в честь майбутньої виставки, присвяченої Енді Ворхолу
"Чотири банки супу" Кемпбелл ", 1962 р.
Найзнаменитіший "суп" Ворхола пішов за $ 24 млн

Американський виробник супів марки "Кемпбелл" відзначив спеціальною ювілейною партією свого продукту 50-річчя виходу в світ культового поп-арт-твору Енді Ворхола "Банка з супом "Кемпбелл".

Лімітований випуск чотирьох видів консервів томатного супу випущений на ринок з етикетками різних кольорів, оздоблені портретом і однією з цитат художника - наприклад "Поп-арт доступний кожному" або "Кожен гідний 15 хвилин слави". Класичний "Кемпбелл", що підкорив неординарного майстра 20 століття, виконаний в червоно-білій гамі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нащадків козака Мамая покажуть у художньому музеї

"У 1962 році Енді Ворхол змінив траєкторію розвитку сучасного мистецтва, зобразивши на своїх полотнах банку з супом. 50 років потому це найбільш підходящий варіант відзначити союз двох ікон американського способу життя, перенісши Енді на суп, який його колись надихнув", - заявив Майкл Герман, один з директорів Фонду Енді Уорхола, представляючи консерви в музеї "Метрополітен".

Перші п'ять робіт з "консервної" серії майстер епатажу виготовив для одного з шоу, на якому продавав їх по 100 доларів. Ніхто не здогадувався тоді, що до кінця століття банки з супом Ворхола займуть почесне місце в нью-йоркському Музеї сучасного мистецтва і кращих музеях світу, а ціна на них буде обчислюватися мільйонами доларів.

"Велика банка супу "Кемпбелл" з відкривачкою", створена в 1962 році за фотографією банки, була продана кілька років тому на аукціоні Christie's в Нью-Йорку майже за 24 мільйони доларів, маленькі банки тяжіють до десятимільйонна цінової позначці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тиждень актуального мистецтва": у Львові показали рухому глину та "Риботерапію"

"Я працюю з тим, що мені подобається", - пояснив одного разу культовий художник свою схильність до зображення супу "Кемпбелл", "Кока-коли" і доларових купюр. Він дійсно любив цю їжу бідняка, яку десятиліттями їв щодня, не перекладаючи в тарілку, прямо з металевої банки. Не дивно, що в одному з інтерв'ю (1977) Ворхол назвав зображення консервів "Кемпбелл" своєю улюбленою роботою.

Деякі біографи стверджують, що пораду малювати те, що любиш більше всього на світі і що бачиш щодня - гроші і супи - продала Уорхолу за 50 доларів відома дизайнер британка Мюріел Латоу.

Представники компанії "Кемпбелл" до 50-річного ювілею "творчої співпраці" помітили, що ніколи не виставляли художнику фінансових претензій за те, що він у своїй творчості використовував їх товарний знак. Навпаки, супний бренд заохочував Енді, висилаючи йому для натхнення свіжі зразки своєї продукції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історію людства у фотографіях відправлять у космос

Ціна консервної банки все так само доступна - вона становить 75 центів навіть з портретом покійного батька поп-арту.

Енді Ворхол, справжнє ім'я - Анджей Вархола, (6 серпня 1928 - 22 лютого 1987) - культова персона в історії поп-арт-руху і сучасного мистецтва загалом. Американський художник, дизайнер, письменник, продюсер, колекціонер, видавець журналів і кінорежисер. У 1960-х роках був менеджером і продюсером першої альтернативної рок-групи Velvet Underground. Ворхол другий у світі художник за обсягом продажів після Пабло Пікассо. У 2006 році на різних аукціонах було продано 1010 робіт Ворхола на загальну сумму199 млн. $. У 1962 році Ворхол виконав вручну 32 шовкографічні зображення банок супу "Кемпбелл". Вони були виставлені на продаж по сто доларів. Виставка принесла автору першу популярність. Картини в галереї були розставлені на полицях, як справжні банки в бакалійному магазині.

Зараз ви читаєте новину «В американських супермаркетах з'явилися банки супу з дизайном Енді Ворхола». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі