вівторок, 22 травня 2012 11:08

Зображення Бардо з колекції її колишнього чоловіка виставлені на аукціон

Аукціонний дім Sotheby's відкриває сьогодні в Лондоні дводенні торги предметами зі знаменитого особистого зібрання німецького мультимільйонера, колекціонера й фотографа Ґюнтера Закса. Унікальна колекція поповнювалася протягом півстоліття, і охоплює численні напрямки в мистецтві 20 століття - від сюрреалізму до графіті.

Загальна оціночна вартість приблизно 300 лотів - близько 20 млн фунтів стерлінгів (31 млн доларів). Серед них - портрет колишньої дружини Закса, відомої французької актриси Бріджит Бардо роботи американського художника Енді Ворхола.

Шовкове полотно з зображенням Бардо, яке Закс замовив Уорхолу в 1974 році - через 5 років після розлучення з нею, згідно з оцінками, може "піти з молотка" за 4 млн фунтів (6,2 млн доларів).

Фотознімок у виконанні Річарда Аведона, що послужив основою для цього портрета, також виставлений на торги і може бути проданий за суму до 60 тис фунтів (94 тис доларів).

Гіпсовий бюст Бардо в образі національного символу Франції - Маріани, створений скульптором Аленом Гордоном в 1970 році, оцінюється фахівцями в 3-5 тис фунтів (4,7 - 7,8 тис доларів).

"Це одне з найбільш помітних і різноманітних зібрань, що належать одному власнику, які коли-небудь з'являлися в Sotheby's", - відзначили представники аукціонного дому напередодні торгів.

Кілька сотень робіт виставлені на продаж третьою дружиною Закса, колишньою моделлю зі Швеції Мірей Ларссон. У числі лотів - картини пензля Сальвадора Далі, Рене Магрітта, Іва Кляйна, витончені предмети меблів роботи відомих майстрів, а також фотографії, зроблені самим Заксом. Інтерес потенційних покупців повинен викликати і останній автопортрет Енді Уорхола в рожевих тонах.

Гюнтер Закс познайомився з Енді Уорхолом у французькому Сен-Тропе на початку 60-х років минулого століття і в 1972 році представив у власній галереї в Гамбурзі першу велику виставку його творів в Європі. Вважається, що заможний поціновувач мистецтва придбав тоді майже половину робіт американця - щоб уникнути відчуття незручності у автора через відсутність покупців його картин в день відкриття.

Правнук засновника компанії Opel, Закс пишався тим, що йому не доводилося заробляти собі на життя - при цьому його фотороботи часто публікувалися в модних журналах, а документальні фільми отримували премії на різних фестивалях.

Крім того, свого часу він також мав славу непоганим математиком, футурологом, рекордсменом в бобслеї, і, звичайно, мистецтвознавцем і колекціонером.

Зараз ви читаєте новину «Зображення Бардо з колекції її колишнього чоловіка виставлені на аукціон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі