пʼятниця, 09 вересня 2011 21:35

У галереї Миронової виставили фото Енді Ворхола і Мерилін Монро
13

Фото: Фото: Наталія Чубенко

38 світлин американського фотографа Вільяма Джона Кеннеді представили у столичній галереї 48-річної Тетяни Миронової 8 вересня.

Чорно-білі портрети художників поп-арту Енді Ворхола та Роберта Індіани коштують від $1,5. Найдорожчий знімок продають за $20 тисяч. На ньому Ворхол тримає власну шовкографію із зображенням акторки Мерлін Монро.

"У Штатах друзі розповіли мені про фотографа Вільяма Кеннеді і цю його серію. Вона унікальна, бо тут королі поп-арту зняті молодими. Фотограф дружив з Ворхолом та Індіаною і знімав їхнє життя. Це був 1964 рік, коли вони ще не були всесвітньо відомими. Плівка пролежала в шафі більше 50 років і надрукована лише минулого року. Кеннеді побачив, що в книжці про Мерлін Монро його фотографію підписали іншим прізвищем. Тоді вирішив надрукувати знімки. При накладі кожної світлини в 60 одиниць, половина з них вже продана", - каже Миронова.

Поза межами США фотографії демонструють вперше.

"Це перша виставка світлин Вільяма Кеннеді в Європі. Чому їх тур починається саме з України? Бо це символічне повернення Енді Ворхола на батьківщину. Він був українського походження, родом з села з-під Чернівців. Розмовляв українською мовою, ходив в неділю до греко-католицької церкви і жив із своєю матір'ю. Все це вплинуло на його творчість. Наприклад, його роботи з квітами дуже схожі на вишиванки", - говорить 30-річна куратор виставки Христина Катракіс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київським бабусям присвятили виставку

81-річний фотограф до України не приїхав, замість себе прислав своїх агентів.

"Всі фотографії надруковані у первісному вигляді без комп'ютерної обробки. Нічого не обрізали та не змінювали композицію, - розповідає один з агентів англійською. - Це срібний друк. Ми спеціально відшукали майстерню, яка працює з технологіями 60-х років. Кожна світлина виготовлена вручну, на це йшло по дві-три години. Такі фотографії – це добра інвестиція, яка з часом принесе ще більше прибутку".

Зараз ви читаєте новину «У галереї Миронової виставили фото Енді Ворхола і Мерилін Монро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі