четвер, 11 квітня 2013 10:20

У новому фільмі Тім Рот матюкається російською, а Дюжарден - кохається
5

Фото: Фото: kinopoisk.ru

Сьогодні у прокат виходить новий фільм французького режисера Еріка Рошана "Мьобіус". У ньому Жан Дюжарден грає російського розвідника Григорія Любова, який на свою біду закрутив роман з ворожою стороною - фінансовим генієм, американкою Еліс.

Перший кадр: все починається з сауни. Принаймні у французькій версії шпигунського триллеру - саме дівчата - напівголі та спітнілі - у сауні обмінюються секретними документами, які вирішують ставки в політичних іграх між ЦРУ та ФСБ. Саме в сауні і вербують американку Еліс, яка мусить шпигувати за російським олігархом Іваном Ростовським. Вона щойно стала його фінансовим консультантом.

Три герої: Еліс (у виконанні бельгійської актриси Сесіль де Франс) - приваблива жінка під 40, співробітниця якогось банку в Монако. А насправді вона заслана в банк агентами ЦРУ, її завдання - також добути секретну інформацію про діяльність Ростовського.

Григорій Любов - співробітник ФСБ, з награно-російською ностальгією в очах і "злочинним" татуюванням у вигляді летючого коня.

І звісно олігарх Іван Ростовський - Тім Рот у збірному образі Березовського-Абрамовича. А ще росіян грають таки росіяни: Володимир Меньшов - офіцера ФСБ, який мітить на пост глави служби, Олексій Горбунов зображує охоронця банкіра Ростовського. І кілька агентів ФСБ, які видають себе за французів. Французи - росіяни, росіяни - французи, англійці - росіяни. Усі видають себе за когось іншого - усі під прикриттям.

Місце зйомок: у різноманітності місць - Монако, Брюсель, Канни, Париж, Москва, Київ можна заплутатися так само як і в сюжеті. До того ж, і російська дійсність представлена досить типово - Григорій Любов, повернувшись на батьківщину, поспішає налити собі сто грам горілки. Усі - починаючи від Тіма Рота і закінчуючи Дюжарденом - хоч раз кажуть добротний російський мат. А ще тут вам і "вихри ворожие веют над нами" Академічного ансамблю пісні і танцю Російської армії - музика, яка супроводжує по задумці автора "російську душу", літак ФСБ і яхту російського багатія.

Жанр фільму: неважливо на скільки хвилин режисер розтягнув оргазм Еліс та їхні деталізовані сцени кохання з Григорієм-Дюжарденом, це аж ніяк не додало ні пікантності, ні романтичності, ні ясності в шпигунському сюжеті, ні смаку.

Діалог: "Ти зае...л" - каже Ростовський своєму охоронцеві. Коржов у відповідь - "Это она тебя зае..ла". Для розуміння -це вони так намагаються з'ясувати - шпигунка Еліс чи все таки не шпигунка.

І звісно не обійшлося без серйозних розмов про серйозні гроші:

- Зі мною ви позбавитеся брудних грошей і здобудете чисті, - говорить фінансовий геній Еліс Ростовському.

- Чому ви думаєте, що у мене брудні гроші? Тому що я росіянин?

- Вибачте, я невдало пожартувала.

Абзац: усе тут не на своєму місці - хтозна, чи сміятися, чи сентиментально співпереживати сексуальному блаженству головної героїні, чи розбиратися в невдало розіграних шпигунских перипетіях ФСБ та ЦРУ, чи вслухатися у російські мати з легким французько-англійським акцентом, чи нервово підмугикувати "вихри ворожие веют над нами"... здається, стрічка Мьобіуса перекрутила режисерові увесь фільм.

Зараз ви читаєте новину «У новому фільмі Тім Рот матюкається російською, а Дюжарден - кохається». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі