середа, 10 квітня 2013 15:27

"Нігерійці - нація кіноманів" - 10 фактів про провідну африканську кіноіндустрію

"Нігерійці - нація кіноманів" - 10 фактів про провідну африканську кіноіндустрію
Зйомки фільму "Легка як пір'їнка". Фото: feathereddreams.com

Ще в середині ХХ століття Нігерія в масовій свідомості асоціювалась лише з дешевою нафтою та епідемією СНІДу. Однак сьогодні третьою визначною рисою цієї країни став її кінематограф.

За кількістю фільмів, які щороку знімаються в цій країні, вона займає друге місце в світі після Боллівуду (Індія). Однак крім цього так званий Ноллівуд має й багато інших цікавинок:

1. Щороку в Ноллівуді знімають до 900 повнометражних картин. Для порівняння: в Голівуді – приблизно 600, а в Боллівуді – більше тисячі фільмів.

2. В середньому бюджет сучасного нігерійського фільму складає $25–30 тис. Якщо ж продюсерам вдається дістати на зйомки $100 тис. – ця стрічка вже вважається блокбастером. При цьому бюджет середньостатистичного голлівудського блокбастеру приблизно в 100 разів вище.

3. Крім широкого прокату в кінотеатрах, фільми в Нігерії показуються по телебаченню, а також продаються на дисках для домашнього перегляду. В країні існує кілька телеканалів, які цілодобово показують виключно африканські картини. Однак основний прибуток від стрічки кінематографісти отримують завдяки роздрібним продажам дисків. Середня ціна на диск з фільмом - $2. При цьому їх тираж складає в середньому 50 тис. екземплярів. В разі, якщо фільм успішний – він розходиться 100, ба й навіть 150 тисячами копій.

4. За підрахунками CNN, від кіноіндустрії бюджет Нігерії отримує близько $250 млн. в рік.

5. Основні споживачі фільмів нігерійського виробництва – африканці, які живуть за межею бідності. Останні складають левову частку загальноафриканського суспільства. Наприклад, в самій лише Нігерії до цієї верстви населення відноситься ледь не три чверті всього населення.

6. Майже всі ці фільми закінчуються фальшивими "хеппі-ендами". Це викликано бажанням місцевих жителів побачити на екрані щастя, радість та казковий позитив – все те, чого хронічно не вистачає в реальному житті пересічного африканця.

7. Цього року на широкі екрани має вийти перша україно-нігерійська повнометражна стрічка "Легка як пір'їнка". Задум цієї стрічки режисер Андрій Рожен розробляв так: "В основу її сюжету лягла реальна історія моєї знайомої... Крім того ми вплели в сюжет історії багатьох нігерійських емігрантів, які живуть в Україні". Фільм розповідає про нігерійську дівчину Шаду, яка приїздить до Києва, щоб поступити в київський медінститут ім. Богомольця. В її країні лікарі дуже цінуються, через що батьки дівчини і наполягли на тому, щоб вона отримала саме таку освіту. Однак справжня мрія дівчини – стати співачкою. Цю вона й намагатиметься досягти у фільмі. Ну, а допоможе їй в цьому завзятий і добродушний український хлопець Денис.

8. В Нігерії знімають кіно переважно про те, що бачать просто в реальному житті. Основні теми цих фільмів: корупція, містика, наркотики, викрадення людей тощо. При цьому там геть не освоєні такі жанри, як фентезі, жаховички і наукова фантастика. До того ж, доволі часто нігерійські кінематографісти перезнімають успішні голлівудську стрічки. "Найбільш популярним жанром в нолівудському кіно є трилер. Всі наші найуспішніші фільми підіймали тему корупції, любові, національної культури і політики. Також в них обов'язково був екшн" - розповідає нігерійський актор, режисер і продюсер Адекунле Детокунбо-Белло.

9. Одне з головних табу в цих стрічках – еротичні сцени, в котрих з'являються оголені жінки чи чоловіки. За подібне фільм може отримати заборону на прокат.

10. "Кілька років тому ми організували кінопокази українських стрічок в Нігерії. Серед них були і "Тіні забутих предків" Параджанова. Не дивлячись на складність цієї стрічки, вона зчинила просто фурор серед глядачів і вони дуже довго аплодували після перегляду" - розповідає Андрій Рожен.

Тож, напрошується нескладний висновок: незважаючи на те, що в Нігерії знімають геть трешове кіно – у нігерійських кіноманів дуже гарний смак. До того ж їх естетичний світогляд дуже близький до українського. Що ж, лишається лише сподіватись, що колись і в нашій країні виробництво кіно досягне таких шалених обсяги.

Зараз ви читаєте новину «"Нігерійці - нація кіноманів" - 10 фактів про провідну африканську кіноіндустрію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі