Ексклюзиви
понеділок, 08 квітня 2013 11:40

"Алкоголічка", "Коріння", "Помин" - у Києві покажуть нові українські короткометражки
19

Алкоголічка
Алкоголічка
Алкоголічка
Алкоголічка
Коріння

У середу, 10 квітня, покажуть прем'єрну добірку українського короткого метру. Серед них п'ять фільмів від молодих українських режисерів.

Фільм "Алкоголічка" Юлії Гонтар про покинуту мамою дівчинку, яка живе з суворою тіткою і яка змушує її торгувати на базарі. Аліна переконана: в цілому світі її любить тільки лялька. А ще вона понад усе мріє танцювати у дитячому колективі "Віночок". Знімали фільм у Києві - в аеропорту "Жуляни", на Дарницькому ринку.

"Помин" - дебютна короткометражка киянки Ірини Цілик. Це історія містянки, яка отримує в спадок неприкаяну хату в селі. На героїню звалюються дитячі спогади, і вирішити, що робити зі спадщиною, виявляється непросто. Знімали фільм недалеко від Батурина.

"Спробувала для себе щонайперше уявити як це продати будинок, в якому минуло дитинство, - каже режисер Ірина Цілик. - У мене є такий особливий дім в Чернігівській області. Ми там три роки прожили з чоловіком та сином заради "експерименту". Будинок залишився мені від прадіда. Усе моє коріння звідти проросло. Для багатьох людей ця тема також близька. Часто буває, що залишається десь неприкаяна хатка після смерті бабусі чи дідуся. І з одного боку - "тягнути" її складно - їздити з Києва і доглядати. І часом отакі хати продаються. А з іншого - важко уявити як відрізати таку частку життя".

Фільм "Коріння" Дмитра Сухолиткого-Собчука інтонаційно також близький "Помину". Сашко приїхав у дім свого діда, який сповнений спогадами минулого. Але причин залишатися немає, тому що сусіди все одно не впізнають Сашка і він не розуміє як з ними знайти спільну мову. Фільм "Обійми" режисера Філіпа Сотніченка про несподівану зустріч.

"Зйомки були на трьох шахтах. На шахті "Південній", якій вже десь під 140 років, відзняли двір. У середині шахти знімали на "Торецькій". Спускалися в коридор та в забій. Для проби залазили навіть під "лаву" – місце, де безпосередньо рубається вугілля. У шахті є основний коридор і від нього вгору пробурюється діра під кутом. Її діаметр всього 80 сантиметрів - щоб людина могла лежачи пролізти. Вгору вони - на 200-300 метрів, місцями взагалі вертикальний. Один неправильний рух і можна зірватися. І по цій лаві шахтарі повзають щодня, рубають вугілля" - розповідає Руслан Батицький про зйомки короткометражного фільму "Уроки української".

За сюжетом короткометражки "Уроки Української" до шахтарського містечка приїжджає молода вчителька Анна. Між нею та місцевим молодиком Стволовим спалахує почуття. Серед діалогів у фільмі є фактично два речення. Це кілька слів розмови Анни та Стволового у фіналі.

Показ відбудеться у столичному Будинку кіно в Червоній залі, о 18:00.

Зараз ви читаєте новину «"Алкоголічка", "Коріння", "Помин" - у Києві покажуть нові українські короткометражки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі