вівторок, 03 квітня 2012 13:46

У Києві показали виставу-сон
9

Перший акт полягав у тихому читанні віршів, які звучатимуть у виставі
Фото: Фото: Ольга Скороход
"Наші сни можуть розкрити ті таємниці, що безгучно нуртують всередині нас"
"Наші сни можуть розкрити ті таємниці, що безгучно нуртують всередині нас"
"Наші сни можуть розкрити ті таємниці, що безгучно нуртують всередині нас"
"Наші сни можуть розкрити ті таємниці, що безгучно нуртують всередині нас"

У Києві відбулися три прем'єрні покази театральної постановки на вірші Олега Лишеги "Міст снів".

Мистецька група "Яра" з відомого Нью-Йоркського Експериментального театру "Ля МаМа" презентувала театральну постановку "Міст снів" за участі акторів з Нью-Йорка, України та Киргизстану.

Виставу створено американським режисером українського походження Вірляною Ткач на основі поезії Олега Лишеги "Сон". Тут також використано уривки із шекспірівського "Сну літньої ночі", оскільки його згадує у своєму творі Лишега, а також власне сни учасників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Театр на Подолі шукає тимчасове приміщення

Музика до вистави створена українським композитором Аллою Загайкевич. Вона поєднала електронні композиції з традиційними народними киргизькими інструментами.

Автор "Мосту снів" Вірляна Ткач говорить: "Я кілька років розмірковувала над створенням вистави, що ґрунтувалася б на снах. Наші сни можуть розкрити ті таємниці, що безгучно нуртують всередині нас. Вночі наш мозок, вивільнений від буденних тягарів, підноситься й ширяє в просторі, наче звуки музики".

Прем'єра у Нью-Йорку відбудеться наприкінці квітні на сцені театру "Ля МаМа". У Киргистані й Україні відбулися презентаційні покази.

2 квітня показали останню виставу на сцені Національного Центру театрального мистецтва ім Л. Курбаса у Києві. Вона приурочена до 20-ліття діяльності Програми імені Фулбрайта в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Завдяки "танцюючому" диригенту класичні концерти цікавіше дивитися, аніж слухати

У виставі переплелися англійська, українська та киргизька мови. Однак, перша версія твору відбулася у Киргизтані у липні 2011 року винятково киргизькою.

Перший акт полягав у тихому читанні віршів, які звучатимуть у виставі. Глядачам були роздані проспекти з текстами. Публіка на задніх рядах, де було обмаль світла, підсвічувала вірші собі сама різними способами.

"Ролі, які грають українці, у Сполучених Штатах зіграють американці. Переважно, ми запрошуємо акторів з України, але цього року вони не зможуть приїхати. Тому ми будемо записувати українську мову. Але коли ми знову привеземо виставу до України, то ми  їх включимо", - сказала Вірляна Ткач кореспонденту Gazeta.ua.

Серед гостей була Катерина Ющенко з дочкою Софією. З Вірляною Ткач вони знайомі давно. За словами Ющенко, вистава їй сподобалася і вона чекає нових постановок Ткач.

Режисер повідомила, що "Міст снів" спершу планували показати на цьогорічному ГОГОЛЬФЕСТі, який мав би відбутися восени. Однак потім вирішили зробити це швидше.

Раніше Вірляна Ткач і Мистецька група "Яра" привозили до України виставу "Ворон", також здійснену за мотивами віршів Олега Лишеги.

Зараз ви читаєте новину «У Києві показали виставу-сон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі