Ексклюзиви
субота, 21 квітня 2012 19:23

Тисячу паперових лотосів дизайнер Тетяна Новікова зробила з макулатури
7

Фото: Фото: Наталя Чубенко

33-річний харківський дизайнер Тетяна Новікова з колегою Світланою Горєловою зробили інсталяцію з понад 1 тисячі паперових лотосів. Японське орігамі показала 20-го квітня у київському Музеї сучасного мистецтва в рамках виставки плакатів "Екологія культури".

"У кожного вдома збирається багато макулатури, якісь жіночі журнали, каталоги, - каже Новікова. - Усі дизайнери люблять красиві картинки. Їх накопичується нереальна кількість — викинути шкода, а зберігати вже неможливо. З них я зробила квіти для інсталяції. Замість того, щоб клювати перед телевізором насіння, можна зайнятися орігамі".

Робота Тетяни називається "Квітень". Складається з двох частин — паперового полотнища "Дерево життя" і абстрактної частини, яка у формі струмочка простягається через половину виставкової зали.

"Робила тиждень - з ранку до ночі. Вчора мала легкий нервовий зрив. Боліла голова, руки усі порізала папером. От і щойно травмувалася, - показує палець з запеченою кров'ю навколо свіжої рани. - Коли поспішаєш, нічого хорошого не виходить. Усе треба робити спокійно. Одну квітку складаю 3 хвилини. З Харкова довезла їх без проблем. Вони прекрасно пакуються і спресовуються у невеличку сумочку. Лотоси для дерева життя скріпила між собою скотчем. Це не зовсім по-японськи, зате його можна легко скрутити у сувій".

Тетяна Новікова каже, що квітку лотоса можна складати різними способами. Але через брак часу взяла найпростіший.

"Є японська легенда. Один чоловік взявся робити голубів з паперу. Якось йому зустрівся мудрець. Той захопився пташками з орігамі і порадив чоловікові: "Щоб не відбувалося, не переставай це робити". Тут почалася війна, а чоловік все сидів вдома і робив голубів. Усі вважали його ненормальний, що у такий час, сидить над орігамі. Прийшли до його помешкання, а воно заповнене паперовими птахами. Люди цим дуже надихнулися і перемогли у бою. Тому існує повір'я: якщо скласти 1 тисячу штук орігамі і загадати бажання, воно збудеться".

Інсталяцію "Квітень" можна побачити до 30 квітня.

Зараз ви читаєте новину «Тисячу паперових лотосів дизайнер Тетяна Новікова зробила з макулатури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі