субота, 21 квітня 2012 15:13

У Донецьку показали, як жіночність і мужність стають психологічною в'язницею
13

Фото: Фото: Тетяна Заровна

20 квітня в Донецькому арт-центрі "Ізоляція" відкрилася експозиція "Гендер в Ізоляції: право на самоконструювання". 14 українських художників з Києва, Харкова, Керчі, Луцька представили свої твори в новому виставковому просторі "Медпункт". Роботи, багато з яких раніше не виставлялися, розповідають про гендерну проблематику в патріархальній Україні.

"Ця виставка про те, як традиційні жіночність і мужність стають психологічною в'язницею, - каже куратор Олена Червонік. - Статеві ознаки служать тільки базою, на яку нашаровуються тонни характеристик і очікувань, що розуміються як "гендер".

Автори досліджують, як людина змінюється в залежності від сексуальної ролі. Вивчають, як особистість розчиняється в наслідуванні стереотипам поведінки. Розмірковують над моделями взаємин і пропонують варіанти. Частина робіт співчуває персонажам, чиї тілесні та інтелектуальні вимірювання не вписуються у вузькі рамки. Інші автори з іронією вдивляються в знайомі образи - носіїв екстремальної жіночності, яку на Заході вважають головною рисою українок, і народжений в СРСР тип жінки-товариша.

Завершується експозиція фотоматеріалом про життя легендарної трактористки Паші Ангеліної. Уродженка Донбасу з грецької родини патріархальних устоїв злилася з чоловіками в манерах, звичках і одязі, хоча була дружиною і матір'ю для своїх дітей і одного прийомного.

Платформа культурних ініціатив "Ізоляція" є художнім простором, який розташувався на великій території і в цехах закритого заводу з виробництва ізоляційних матеріалів. Тут проходять виставки, концерти альтернативної музики, читання та інші арт-події українського масштабу.

"Ізоляція" - виняткове явище в культурі, це не тільки видовищний, але і дискусійний центр, - вважає мистецтвознавець Олена Червонік, яка пройшла докторську програму в університеті штату Канзас США. - З Донецька нинішня експозиція не відправиться подорожувати містами України. Навпаки, ми сподіваємося, що любителі сучасного мистецтва приїдуть до Донецька".

Виставка триватиме до 8 липня 2012. У четвер і в п'ятницю вхід вільний.

Зараз ви читаєте новину «У Донецьку показали, як жіночність і мужність стають психологічною в'язницею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі