середа, 01 серпня 2012 10:41

Помер класик американської літератури Гор Відал

Автор: Фото: en.wikipedia.org
  Гор Відал також займався політикою, підтримуючи ліволіберальне крило демократів
Гор Відал також займався політикою, підтримуючи ліволіберальне крило демократів

У США у вівторок, 31 липня, на 87 році життя помер письменник Гор Відал. Про це повідомляє Associated Press з посиланням на племінника письменника Берра Стірса (Burr Steers). За його словами, Відал помер від ускладнень в результаті запалення легень у своєму будинку на Голлівудських пагорбах.

Гор Відал вважався класиком американської літератури 20 століття, поряд з Норманом Майлером і Труменом Капоте. Він прославився своїми есе, п'єсами, сценаріями і романами, серед яких особливо відомі "Лінкольн", "Місто і стовп", "Майра Брекінрідж".

Відал одним з перших в американській літературі порушив тему гомосексуальності. Сам він не приховував своїх зв'язків з чоловіками. Він ніколи не був одружений і прожив 53 роки з Ховардом Остеном (Howard Austen).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я намагався не передбачити майбутнє, а застерегти від нього" - Рей Бредбері

У числі літературних нагород Відала Національна книжкова премія, яку він отримав в 1993 році за есе "Сполучені Штати (1952-1992)". У 2009 році він став почесним президентом Американської гуманістичної асоціації. До нього цю посаду обіймав Курт Воннегут, який помер в 2007 році.

Гор Відал був також відомий своїми коментарями на суспільно-політичні теми, пише The New York Times. Зокрема, він був послідовним критиком американської зовнішньої політики. Після терактів 11 вересня він стверджував, що їх глибинною причиною є саме імперіалістська політика США по відношенню до інших країн. Згодом він брав участь в демонстраціях проти війни в Іраку. У 2009 році Відал заявив, що Штати скоро перетворяться на військову диктатуру.

Зараз ви читаєте новину «Помер класик американської літератури Гор Відал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі