четвер, 01 листопада 2012 16:44

Секс, наркотики і заробітчани - в прокат виходить кіноальманах "Україно, Goodbye!"

Секс, наркотики і заробітчани - в прокат виходить кіноальманах "Україно, Goodbye!"

1 листопада в прокат виходить кіноальманах "Україно, Goodbye!". Це творча лабораторія, створена для пошуку шляхів розвитку українського кіно. В її рамках зняли 25 короткометражок загальною тривалістю 6 годин. У кінотеатрах покажуть 6 з них, решту - навесні.

Найтитулованіший фільм збірки - "Ядерні відходи" Мирослава Слабошпицького. Стрічка здобула "Срібного Леопарда" у швейцарському Локарно та стала найкращою короткометражкою російського фестивалю "Кіношок". За 24 хвилини стрічки, знятих у Чорнобилі, не лунає жодного слова. Включно зі сценою сексу між працівниками Зони відчудження.

"Звуком займався Сергій Степанський - один з найкращих звукорежисерів що є, принаймні в Україні, - розповів Мирослав Слабошпицький. - Взагалі, справа не в тому, чи ти маєш багато грошей, а в тому що маєш самообмеження. Ми робили цей звук на студії "Le Doyen", де зводяться голлівудські блокбастери. Там немає жодного шуму домішаного, докладеного для створення атмосфери. Сергій перейнявся аскетичною манерою розповіді історії, звук весь записав на майданчику. У сценарії його не прописували наперед. Було приблизно написано, хто куди йде. Фільм утворився частково на ходу. Ввечері я переписував сценарій, зранку їхав у Чорнобиль, дивився об'єкт, підбирав акторів. Фільм зняли за три дні. Єдине питання, яке задавали в Локарно - документальний це чи ігровий фільм. До сцени сексу журі думало, що фільм документальний. Після неї зрозуміли, що таки ігровий".

Відверті сцени є і у фільмі "Побачення" Євгена Матвієнка, адже його героїня працює у службі "Секс по телефону". Інша стрічка цього режисера "Як козаки у космос літали" із гумором торкається проблеми корупції. Тема виринає і у фільмі "Пиріг" Юрія Ковальова. Головна героїня, бабуся, пригощає підлітків пирогами і продає їм наркотики. "Кришує" її міліція, бо там працює її син, який ввечері приходить не тільки за відсотками, а й за вечерею.

"У головного персонажа є прототип. Справжня історія невідома, але жінка така була - розповіла авторка сценарію Ганна Грабарська. - Де вона брала наркоту, я не знаю. Я з Кривого Рогу і там на районах у нас була така баба Зіна, що торгувала наркотою. І всі казали "Смех без причины - признак бабы Зины"."

Сценарій фільму "Борода" Дмитра Сухолиткого-Собчука здобув головну нагороду як найкращий сценарій однієї з минулих "Коронацій Слова". З проектом "Кіно на периферії" режисер планує невдовзі показати картину мешканцям села Стецівка на Івано-Франківщині, де знімали. Гостроти фільму додає соковита лексика місцевих мешканців і особливо болісна у цих краях тема заробітчанства.

"Не переживай, з неї все одно нічого б не вийшло - або блядь, або на базар" - каже бабця з пляшками головному героєві фільму "Янгол смерті" Володимир Тихий, дяді Толіку. Він саме закопав заживо маленьку дівчинку разом з котенятами, яких вона щойно катала на каруселі. Дівчинка сказала, що коли виросте хоче бути "Женою" і тільки й робити, що манікюр з квіточками. Після смерті дружини головний герой вирішує стати месником, який очистить світ від лихих людей.

Режисер фільму Володимир Тихий разом із Денисом Івановим виступили продюсером кінозбірки. Вони разом вже працювали над безбюджетним кіноальманахом "Мудаки. Арабески". Бюджет "Україно, Goodbye!"- понад 8 мільйонів гривень, половина - державні кошти.

"Автори писали сценарії, раз на два тижні ми збиралися, обговорювали все це. Відбувалася така лабораторія. У всі історії якогось творчого втручання не відбувалося. Багато нервів та часу з'їли організаційні питання. Творчих людей важко координувати, тому що всі вони дуже амбітні, дуже ревнують до себе. Кожен вважає, що він найголовніший, єдиний - і це нормально" - додає Тихий. Потівшивши глядачів чорними гумором, пояснює, чому в українському кіно комедій не так багато:

"Це певний стан душі більшості режисерів - так сумно сприймають ситуацію в країні, шляхів вийти і вирішити ситуацію вони не бачать. Режисер, який робить картини з гумором - оптиміст. Має надію, ідеї щось міняти."

Хоча режисерів "України, Goodbye!" іноземні кінокритики вже охрестили "українськими злими", особливий гумор присутній у кожній короткометражці збірки.

З 1 по 4 листопада у київському кінотеатрі "Жовтень" режисери особисто представлятимуть фільми глядачам. З 1 листопада кіноальманах демонструватимуть у київських кінотеатрах "Київ", "Мультиплекс" в ТРЦ "Блокбастер", "Магнат". В Одесі - "Планета кіно", "Ю-сінема" на Одеській кіностудії, "Сінема-сіті". У Запоріжжі - "Довженко", Севастополі - "Москва", Чернівцях - Палац кіно ім. О. Кобилянської, "Чернівці", у Луцьку - "Адреналін". З 8 листопада альманах покажуть у Львові - "Планета Кіно", з 15 листопада - Харків, "Боммер".


Зараз ви читаєте новину «Секс, наркотики і заробітчани - в прокат виходить кіноальманах "Україно, Goodbye!"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі