середа, 03 жовтня 2012 00:51

"Вони егоїсти, які мріють покинути Україну"
6

Фото: Кадр з фільму

Українська режисерка Аксинія Куріна розповідає про свій короткометражний фільм "Гауді". На фестивалі "Молодість" його покажуть вперше. Це один з 27 конкурсантів національної програми. Знімалася картина в рамках альманаху короткометражок "Україна, гудбай!"

- Яка ключова ідея фільму "Гауді"?

- Наш герой Віктор закоханий у Барселону та роботи відомого архітектора Гауді. Він прагне здобути грант на навчання в Барселоні і виїхати за кордон.  Так і назвали фільм – "Гауді". Бо назва оригінального сценарію Марисі Нікітюк "Краса" мені здалася надто патетичною. Загалом, фільм про втрачене покоління, яке живе у внутрішній еміграції і мріє покинути Україну. Так, вони егоїсти. Але егоїсти, які глибоко страждають від неможливості творчої реалізації тут і зараз. Обставини бувають сильніші людей і було б неправильно судити їх за це. Тим паче, що герої виросли під час пострадянського розпаду, коли "ніхто нікому нічого не винен". Батьківщина їх ігнорує, а вони у відповідь її ненавидять.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українських злих" покажуть на міжнародних кінофестивалях

- Чи були якісь труднощі під час зйомок? Або ж приємні сюрпризи?

- Приміром, жоден ринок секонд-хенду не пустив нас відзняти кілька сцен. Продюсери і художники по черзі їздили з одного столичного ринку на інший, поки їм не сказали, що це даремно. Бо в них своя, так би мовити "профспілка":  якщо до одного приходите – то потім всі про це знають. Зрештою ми придумали як зняти сцену на секонд-хенді, але не так як мені хотілося від початку.  А з приємних сюрпризів – аранжування Баха для нашого фільму від музикального продюсера Євгена Ступки. І чим далі, тим більше мені подобається ця музика. До того ж я знайшла гарних акторів на головні ролі двох друзів. Це Віктор Марвін та Валентин Бойко. Вони добре спрацювалися і в кадрі виглядають по-справжньому щирими друзями. Обидва, до речі, вчилися в різний час на курсі Рушковського в Київському театральному університеті.

- Як ви оцінюєте фільми інших учасників національного конкурсу?

- Я не бачила всю програму цього конкурсу, тому оцінювати не буду. Подивлюся все, на що вистачить часу. Також збираюся на ретроспективи Мілаша Формана і Алена Роб-Грийе. Іще в моєму обов'язковому списку – програма нової канадської анімації.

Зараз ви читаєте новину «"Вони егоїсти, які мріють покинути Україну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі