четвер, 09 квітня 2020 18:50

Портрет президента підігріли в банці зі смальцем

Портрет президента підігріли в банці зі смальцем
Інсталяцію "Мавзолей для Президента" творче об'єднання "Фонд Мазоха" створив у 1994 році.Фото Wikipedia.org

9 квітня 1991 року художники Ігор Подольчак, Ігор Дюрич та театральний режисер Роман Віктюк створили у Львові "Фонд Мазоха".
Це творче об'єднання влаштовувало провокативні мистецькі акції. Наприклад, запропонували керівництву Львова перейменувати одну з вулиць міста іменем австрійського письменника Леопольда Захер Мазоха. Отримали відмову.
1993-го митці домовилися з російськими космонавтами Сергієм Авдєєвим та Анатолієм Соловйовим провести виставку гравюр Ігоря Подольчака на орбітальній станції "Мир". Художник планував показати три картини, але одну не пропустив лікар через відвертий еротичний зміст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український художник вперше презентував картини на орбіті Землі

23 червня 1994-го в київському Художньому музеї митці провели акцію – "Мавзолей для президента". Трилітровий слоїк зі смальцем і шкварками поставили на електричну плитку. Поступово зміст банки розтоплювався, ставав прозорим, відкриваючи портрет тодішнього очільника держави – Леоніда Кравчука. Адміністрація президента наказала закрити музей.


1995-го акцію "Останній єврейський погром" провели у галереї Марата Гельмана в Москві. Центральним арт-об'єктом стала могильна плита. Художники привезли її зі Львова. На ній написали прізвища організаторів і учасників акції та закреслили нациською свастикою. В галереї не мало бути пасивних глядачів. Гості обов'язково мусили обрати роль: жертви чи погромника. Останнім наливали склянку горілки. Жертви підписували зобов'язання: не вживати алкоголь, не виходити в туалет. Захід тривав 4 години.
"Доки народ не має власної державності він приречений на геноцид", - пояснив концепцію акції Ігор Подольчак.
Для деяких акцій "Фонд Мазоха" використовували пошту. 8 травня 1995-го надіслали громадянам Німеччини із прізвищем Мюллер листівку: "З Днем перемоги".
Остання акція "Фонд Мазоха – народу України" була заявлена у 2005 році. Громадяни України повинні були обрати напрямок розвитку держави. Митці пропонували варіанти: "Україна мальовнича", "Україна мазохісична", "Україна маргінальна", "Україна американська", "Україна мультимонархічна", "Україна комерційна". Художники планували провести всенародний референдум. Голосування так і не відбулося. Але офіційно фонд існування не припинив.

Окрім безпосередньої мистецької діяльності Ігор Подольчак та Ігор Дюрич організовували політичні кампанії. Підтримували Леоніда Кучму на виборах 1994-го та 1999-го. Наприклад намалювали портрет президента з ірокезом і цитатою із пісні "Братів Гадюкіних": "Всьо буде чотко". Вважали це частиною роботи художника. Коли полотном для творчості є вся країна.

Зараз ви читаєте новину «Портрет президента підігріли в банці зі смальцем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі