четвер, 25 січня 2018 07:08

Український художник вперше презентував картини на орбіті Землі
6

Львівський художник Ігор Подольчак представив дві картини на орбітальній станції "Мир" 25 січня 1993 року. Це була перша в історії художня виставка в космосі.

Подольчак планував показати три картини, але одну не пропустив лікар через відвертий еротичний зміст. Роботи виконував в техніці офорту - спосіб гравюри на металі, котрий дозволяє отримувати відтиски з друкарських форм, оброблених кислотами.

Офорти митця побачили російські космонавти Сергій Авдєєв та Анатолій Соловйов
Фото: mediaartarchive
Картина Ігоря Подольчака "Спонукання", 1983 рік
Картина Ігоря Подольчака  "Пастка для дурня", 1988 рік
Картина Ігоря Подольчака "Процесія", 1986 рік
Картина Ігоря Подольчака "Три грації", 1986 рік

Офорти митця побачили російські космонавти Сергій Авдєєв та Анатолій Соловйов. Це стало однією із найвідоміших арт-виставок, проведених у неочікуваних місцях. Вона була частиною українського проекту "Мистецтво в космосі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Станіслав Волязловський малював картини на простирадлах

Космонавти поставили на картинах бортову печать і повернули офорти на землю.

"Твори мистецтва живуть не тільки на Землі, але й у космосі. Це необхідність, коли людина потрапляє в космічний простір, то працює в екстремальних умовах і виникає потреба в мистецтві, можливо, навіть у незвичайному мистецтві. Ці картини глибокі і змушують думати. Це те, що потрібно людині в космічному просторі", - сказали космонавти.

Ігор Подольчак - куратор сучасного мистецтва, автор сценаріїв та режисер. У центрі його творчості знаходиться людське тіло в різних його проявах, взаємовідносинах з іншими тілами, в різних станах та стадіях розкладу. 1991 року заснував творче об'єднання "Фонд Мазоха". У режисерському доробку Подольчака дві повнометражні художні картини: "Las Meninas" та "Delirium". 2014 року журнал "Forbes Україна" визнав Ігоря Подольчака одним з 10 найвизначніших кінорежисерів України. Його твори знаходяться в 26 музеях і публічних колекціях.

Три українські мурали визнали одними з кращих витворів вуличного мистецтва 2017 року. Список Best Street Art 2017 оприлюднив сайт ISSA. До нього увійшли два київські та один харківський мурали.

Зараз ви читаєте новину «Український художник вперше презентував картини на орбіті Землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі