Ексклюзиви
неділя, 30 квітня 2017 14:20

Перший "Кобзар" коштував один срібний карбованець

Перший "Кобзар" коштував один срібний карбованець
Офорт на сторінках першого "Кобзаря" - "Кобзар з поводирем", 1840 р

30 квітня 1840 року петербурзький цензор Петро Корсаков підписав квиток на видачу "Кобзаря" Тараса Шевченка з друкарні Є. Фішера. Це день виходу в світ першого твору Кобзаря. Видання побачило світ накладом 1 000 примірників по 114 сторінок. Зворот першого аркуша книжки був прикрашений офортом за малюнком Василя Штернберґа "Кобзар із поводирем". Видання "Кобзаря" було здійснено ярижкою - орфографія української мови, основана на російських правилах читання).

На кінець 1839 року Тарас Шевченко вже написав поеми "Катерина", "Тарасова ніч", "Іван Підкова", балади "Перебендя" і "Тополя", послання "До Основ`яненка", думку "Нащо мені чорні брови ..." Ці твори поета склали першу його поетичну збірку - "Кобзар". Безпосередньо перед виданням збірки і спеціально для неї Шевченко написав вступний вірш-заспів "Думи мої, думи мої ...", який вмістив на початку книги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шевченко надрукував поему "Гайдамаки" у борг

Із усіх прижиттєвих видань творів Шевченка перший "Кобзар" 1840 року був найбільш привабливий зовні: непоганий папір, зручний середній формат, чіткий шрифт, рівний набір, продуманий розподіл тексту та його частин. Кожний твір розпочинався зі спуску на непарній сторінці, а у поемі "Катерина" так починався й кожен з п'яти розділів. Примітна особливість цього "Кобзаря" - офорт на початку книжки за малюнком Василя Штернберга: народний співець-Кобзар із хлопчиком-поводирем. Це не ілюстрація до окремого твору, а узагальнений образ Кобзаря, який і дав назву збірці. Продавали "Кобзар" по карбованцю сріблом за примірник.

Пізніше Іван Франко писав: "Поява Шевченкового "Кобзаря" 1840 року в Петербурзі мусить уважатися епохальною датою в розвою українського письменства, другою після "Енеїди" Котляревського. Ся маленька книжечка відразу відкрила немов новий світ поезії, вибухла мов джерело чистої, холодної води, заясніла невідомою досі в українському письменстві ясністю, простотою і поетичною грацією вислову".

Російський письменник і товариш Шевченка Євген Гребінка допоміг першому "Кобзарю" пройти цензуру з якомога меншими втратами тексту. Книга Шевченка потрапила до Петра Корсакова, який мав репутацію цензора, здатного відстоювати інтереси автора. Серед літераторів, які довіряли Корсакову долю своїх творів, був і Олександр Пушкін. Друкувався "Кобзар" у типографії Є.Ф. Фішера коштом П.І. Мартоса, поміщика, відставного ротмістра.

Розійшовся "Кобзар" швидко. Успіх книги був величезний. Жодна з попередніх українських книжок не набула такого поширення. Заборона й вилучення "Кобзаря" після арешту Т.Г. Шевченка 1847 р. зробили цю реліквію української літератури раритетом ще за життя поета. Повернувшись із заслання, не мав свого першого "Кобзаря" й сам автор. У світі збереглося лише кілька примірників цього видання.

Зараз ви читаєте новину «Перший "Кобзар" коштував один срібний карбованець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі