пʼятниця, 08 грудня 2017 18:42

"Не можна привласнювати цю історію": режисер фільму "Кіборги" відповів на звинувачення у плагіаті

"Не можна привласнювати цю історію": режисер фільму "Кіборги" відповів на звинувачення у плагіаті
Режисер "Кіборгів" каже, що роботу над фільмом розпочали до виходу книги "Аеропорт". Фото: krymr.com

Режисер фільму "Кіборги" Ахтем Сеїтаблаєв заперечив звинувачення у плагіаті від автора книги "Аеропорт" Сергія Лойка.

"Ідея фільму виникла у нас 19 жовтня 2014 року після програми "Хоробрі серця". Перший чорновик "Кіборгів" сценаристка Наталя Ворожбит надіслала мені 15 липня 2015 року, а книжка "Аеропорт" побачила світ 3 вересня 2015", - сказав Сеїтаблаєв.

За його словами, учасники програми "Хоробрі серця", які обороняли Донецький аеропорт, стали прототипами героїв фільму. Їх також залучали до роботи над стрічкою як консультантів.

"В березні 2015 року комбат Редут дав мені чотиригодинне інтерв'ю, в якому розповів багато історій, частина з яких увійшла до фільму. Наприклад, історія про заморожені в морозилці тіла і про зникнення одного капітана, тіло якого випадково знайшли, коли в нього задзвонив телефон", - зазначила сценаристка Наталя Ворожбит.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фільм про Донбас "Іній" візьме участь в онлайн-фестивалі

Раніше Сергій Лойко заявив, буцімто творці "Кіборгів" поцупили сюжет його книги "Аеропорт", чим порушили авторське право.

"Я був невимовно здивований, коли дізнався, що один з головних героїв фільму, кіборг з позивним "Мажор", виявляється музикантом, який грає на трубі. В моєму романі "Аеропорт" один з головних героїв, кіборг з псевдонімом "Скерцо" (у якого є реальний прототип), музикант, який грає на флейті. Немає потреби говорити, що роман "Аеропорт" був опублікований за два роки до виходу фільму. Автор сценарію "Кіборгів" Наталія Ворожбит каже, що спеціально не читала "Аеропорт" і називає те, що трапилося "приємним збігом". Одне втішає. Як з цього приводу сказав мій близький друг: "Погане не крадуть", - написав Лойко у Facebook.

Крім цього, Лойко зауважив, що в його романі також був момент, коли у вбитого бійця задзвонив телефон.

"Права на історію про кіборгів однозначно належать усій країні, тому неправильно привласнювати її одній людині. Тих, хто хоче переконатися у правильності всього, що ми зробили зі знімальною командою, запрошую в кінотеатри на фільм "Кіборги", - відповів Сеїтаблаєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Режисер Сеїтаблаєв розповів, що зніматиме після "Кіборгів"

Військовий кореспондент Сергій Лойко опублікував роман "Аеропорт" 2015 року. Розповідає про оборону Донецького летовища. Базується на реальних фактах. Автор отримав пропозицію екранізувати книгу у Голлівуді.

Зараз ви читаєте новину «"Не можна привласнювати цю історію": режисер фільму "Кіборги" відповів на звинувачення у плагіаті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі