вівторок, 14 лютого 2017 14:08

На "Берлінале" представили фільм російського режисера про Олега Сенцова

Автор: cultprostir.ua
  Олег Сенцов
Олег Сенцов

На Берлінському кінофестивалі відбулася прем'єра фільму "Процес. Російська держава проти Олега Сенцова" російського режисера Аскольда Курова. Стрічка розповідає про українського політв'язня, кінорежисера Олега Сенцова. Куров порівняв судовий процес Сенцова з абсурдним процесом, описаним в однойменному романі Франца Кафки. Про це повідомляє cultprostir.ua.

Після анексії Криму у травні 2014 року російські силові структури заарештували Олега Сенцова "за терористичну діяльність". У серпні 2015-го його визнали винним і засудили до 20 років у колонії суворого режиму.

"Цей термін мені не страшний. Я знаю, що епоха правління кривавого карлика у вашій країні закінчиться раніше. Ті, хто не вірить пропаганді, ще скажуть своє слово. У нас теж була злочинна влада. Не хочу, щоб вами правили злочинці. Бажаю росіянам навчитись не боятись", – почувши промову українського режисера у день оголошення вироку, Аскольд Куров вирішив зняти фільм.

Автор: cultprostir.ua
  Аскольд Куров
Аскольд Куров

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Американці дивляться на європейські кінофестивалі згори вниз" - кінокритик

"Я зрозумів: все, що я можу зробити для Олега – зняти фільм про цей абсурдний процес", - сказав Куров.

Працював над картиною три роки. В окупованому Криму знімали сім'ю Сенцова та його колег. В одному з епізодів фільму мати, Людмила Сенцова, показує дитячі фотографії Олега. Згадує короткі розмови по телефону. Дзвонити йому дозволено тричі на місяць. "Рідна сестра з Олегом не спілкується. Прийняла позицію чоловіка. Він працює у ФСБ", - розповідає родичка Сенцова у стрічці.

Також Аскольд Куров у Москві зустрічався з адвокатами Сенцова та засудженого разом з ним активіста Олександра Кольченка. "Засудження публічних осіб вигідне слідству. Поява на екранах "ватажків українських нацистів" стала підтвердженням пропаганди російських ЗМІ. Показовий процес над відомим громадським діячем Сенцовим мав позбавити його авторитету. Це, за розрахунком спецслужб, повинно викликати у прибічників українського режисера відчуття страху та безпорадності", - говорить захисник Сенцова Дмитро Дінзе.

Тортури, які представники російських спецслужб застосовували до українських активістів та їх прибічників, на суді однаково описують Олег Сенцов та Геннадій Афанасьєв. Їх застосовували з метою добитися від обвинувачуваних фальшивих зізнань. Афанасьєв спочатку свідчив проти режисера. Потім відмовився від своїх слів. Сказав, що його змусили звести наклеп.

"Мене викрали. Катували. Били ногами, руками, кийками. Коли я відмовлявся говорити, почали застосовувати удушення. Мене душили пакетами. Душили 4 рази", – розповідає Сенцов на суді.

"Мене вразили кадри, де Сенцов і Кольченко усміхаються після оголошення вироку. Але як вони це витримують? Що з ними тепер у Сибіру? Наче в Росію повернувся ГУЛАГ. Ці чоловіки – неймовірні люди. Я вірю в їх перемогу", – каже німецька журналістка Інґе Ріхтер.

"Нібито нічого нового не довідався про Росію. Бачу все це довкола щодня. Живу у пригніченому стані", – поділився враженнями від фільму Курова російський режисер. Свого імені просив не називати.

"Цікаво було дізнатися більше про Олега. Його дитинство. Хотілось би, щоб і в Росії це кіно показали. Хоча б на локальних фестивалях. На телебачення, звісно, не пропустять. Ця стрічка – велика робота і режисерський успіх Аскольда Курова", – додав він.

Автор: cultprostir.ua
   Акція на показі фільму "Процес" на "Берлінале"
Акція на показі фільму "Процес" на "Берлінале"

"Стрічка здивувала мене і збентежила. До цього мало чула про Сенцова. У нас про це майже нічого не пишуть. Найстрашніше – це авторитарна влада. Коли з нами будь-якої миті можуть зробити що завгодно. І ми не можемо нічого змінити", - каже журналістка з Тайваню Селі Вудодала.

"Фільм Курова став більше важливою громадською подією, аніж кінематографічним шедевром. Це вдала документальна публіцистика", – прокоментував стрічку кінознавець Дмитро Десятерик.

Усього під час 67-го міжнародного кінофестивалю відбудуться чотири покази "Процесу". Співорганізатором стала Європейська кіноакадемія, що долучилася до акцій на підтримку Олега Сенцова.

9-19 лютого триває у німецькій столиці кінофестиваль "Берлінале". До молодіжної програми Generation 14 plus увійшла робота українсько-німецького виробництва "Школа №3". Це фільм по однойменному спектаклю київського "Театру переселенця" про школярів Донеччини. Також на фестивалі будуть представлені українські фільми "П'ята терапія", "Мустафа", "Слуга народу-2" та "Мир вашому дому".

Зараз ви читаєте новину «На "Берлінале" представили фільм російського режисера про Олега Сенцова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі