неділя, 12 лютого 2017 13:15

"Американці дивляться на європейські кінофестивалі згори вниз" - кінокритик

Драму американського режисера Орена Мовермана "Вечеря" показали на Берлінському кінофестивалі. У стрічці зіграли Стів Куган, Лора Лінні, Річард Гір і Ребекка Холл. Це екранізація однойменного роману голландця Германа Коха. Очікувалось, що фільм стане режисерським дебютом акторки Кейт Бланшетт, але врешті в режисерське крісло сів Моверман.

За сюжетом дві сім'ї намагаються обговорити інцидент за участю їхніх дітей. Паралельно з'ясовують складні й заплутані стосунки між собою. Куган і Гір грають братів. Перший - учитель історії Пол. Другий - конгресмен Стен, який збирається стати губернатором. Режисер зберігає монологи Пола з роману від першої особи.

Автор: http://www.proficinema.ru/
  Кадр з фільму "Вечеря" Орена Мовермана
Кадр з фільму "Вечеря" Орена Мовермана

"У Голлівуді продюсери не хочуть віддавати свої фільми на європейські кінофестивалі. Знімають перш за все для свого ринку. Отримують основний дохід саме у США, - розповідає кінокритик Антон Філатов. - Ризикують, що фільм не сприймуть у Європі. Там мислять інакше. Тим не менше щороку ми бачимо 3-4 фільми із США в основному конкурсі Берлінале. Зазвичай це стрічки режисерів - "вільних художників". Як-от американців Джима Джармуша, Спайка Лі. Це далекоглядні винахідники. Знімають те, що буде популярне через років 5".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німецька кіноспільнота підтримала Олега Сенцова

"Вечеря" - дуже громіздке кіно. Спочатку його заявляють як іронію на буржуазне суспільство. Винесена у назву вечеря відбувається в дорогому ресторані. Недоречний пафос в подачі страв висміюється з особливим завзяттям, - коментує кінокритик Дар'я Бадьйор. - Потім на перший план виноситься головна лінія роману - Моверман намагається поставити питання "що ти будеш робити, щоб захистити тих, кого любиш?" І піддати моральним сумнівам батьків співучасників жорстокого злочину. Третій шар - відносини Пола зі своїм братом, проти якого він, очевидно, веде справжню війну. Додайте до цього кілька маленьких підтем і "Вечеря" стане по-справжньому неперетравлюваною".

Автор: http://www.gettyimages.com
  Режисер Орен Моверман і актор Річард Гір на прем'єрі фільму "Вечеря"
Режисер Орен Моверман і актор Річард Гір на прем'єрі фільму "Вечеря"

"Американські фільми відправляють на європейські кінофестивалі головним чином через рекламу. Не за нагородами, які не мають великого значення у США. Це українці дивляться на європейські фестивалі знизу вгору. Американці — навпаки", - додає Антон Філатов.

67-й Берлінський кінофестиваль триватиме з 9 по 19 лютого. Всього на Берлінале покажуть 399 стрічок із 72 країн. До основної програми увійшло 18 фільмів, які боротимуться за головну нагороду - "Золотого ведмедя".

Зараз ви читаєте новину «"Американці дивляться на європейські кінофестивалі згори вниз" - кінокритик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі