вівторок, 07 листопада 2017 18:45

Мультик за поемою Шевченка змагається за призи двох кінофестивалів

Мультик за поемою Шевченка змагається за призи двох кінофестивалів
Мультик "Причинна" візьме участь у конкурсі. Фото - detector.media

Український мультфільм Андрія Щербака за поемою Тараса Шевченка візьме участь у двох міжнародних конкурсах.

"Стрічку "Причинна" відібрали до конкурсної програми 3-th Animation Marathon, що пройде з 9 по 12 листопада у Греції, та на кінофестиваль в Йорданії Karama Human Rights Film Festival, який пропагує захист прав людини і відбудеться з 5 по 10 грудня в місті Амман", - повідомляє пресслужба Держкіно.

За сюжетом, війна розділяє закоханих. Молода наречена, не витримавши розставання, втрачає розум і помирає. Молодий повертається живим і неушкодженим, але, побачивши загибель коханої, розбивається на смерть.

"Тема війни, що наскрізно проходить через фільм "Причинна", є актуальною для багатьох українців. Війна завжди приносить втрати, забирає життя в прямому і переносному сенсі. Ми втрачаємо найдорожче – близьких людей, а з тим і відчуття змістовності та волі до життя", – йдеться на сайті Держкіно.

"Померти для закоханих є кращим вибором, ніж жити з війною в серце: краще стати Явором і Калиною і не бачити людського буття, але бути разом в природному тиші. Завдяки народним пісням фільм отримав надзвичайну глибину почуттів, простоту і реалістичність", - розповідають у відомстві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 8 найкрутіших українських мультфільмів, які варто подивитися

На думку голови Держкіно Пилипа Іллєнка, стрічка має великий потенціал для подання на кінофестивалях, телеканалах і художніх і культурних заходах.

Прем'єра в Україні відбулася на Одеському міжнародному кінофестивалі в рамках Національної конкурсної програми короткометражних фільмів. "Причинну" також представили в рамках Національної конкурсної програми кінофестивалю "Молодість. Пролог".

Крім українських, мультфільм взяв участь у фестивалях Боснії і Герцеговини та Південної Кореї. Був представлений на Українському стенді на кіноринку Mifa Market Міжнародного фестивалю анімаційних фільмів у м. Ансі (Франція).

Першу нагороду – Спеціальний приз журі – стрічка отримала на Міжнародному фестивалі анімаційних фільмів "КРОК" (це перша нагорода українського фільму на цьому фестивалі після призу Гран-прі, який отримав фільм "Йшов трамвай №9" режисера Степана Коваля у 2002-му році).

4 листопада "Причинна" здобула перемогу на фестивалі "Кіномаршрут" у міжнародній анімаційний програмі, ставши Найкращим анімаційним фільмом.

Анімація є одним з переможців Восьмого пітчингу Держкіно. Отримала державне фінансування 100 % в розмірі понад 4,3 млн грн.

Художниця Ольга Гаврилова отримала грант на реалізацію авторського анімаційного фільму "Світ Навпаки".

За сюжетом, хлопець опиняється в дивовижному місці за Стіною, де все виглядає інакшим, ніж в звичайному світі. Дерева ростуть корінням вгору, замість пташок в небі літають риби, люди виглядають чудернацько та пересуваються задом-на-перед.

Він зустрічає прекрасну дівчину, але їм важко порозумітись. Тут діють інші закони і звичаї, та одразу зрозуміти їх не так просто, як здається.

Зрештою герої знаходять дорогу одне до одного, але для цього їм необхідно змінитись.

Зараз ви читаєте новину «Мультик за поемою Шевченка змагається за призи двох кінофестивалів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі