четвер, 26 вересня 2019 21:45

Ми заручники минулого. Це заважає йти вперед — польський репортажист

Автор: weekend.gazeta.pl
  Не мали свободи, щоб розібратися між собою — Войцех Яґельський
Не мали свободи, щоб розібратися між собою — Войцех Яґельський

Кажуть, час лікує рани. Але не автоматично.

Так вважає польський репортажист Войцех Яґельський. Про це висловився під час дискусії про довіру в спільнотах. Відбулася в межах 26-го Book Forum у Львові. Також брали участь письменники Дорж Бату та Ігор Померанцев.

"Як можна поновити довіру між Польщею та Україною?" - питає письменник Андрій Курков Войцеха Яґельського.

"Для мене це болісна проблема, - відповідає. - Ми в Польщі весь час повертаємося до подій, що відбувалися 100 років тому. Знову обговорюємо, хто винний у Другій світовій. Що нам зробив Радянський Союз, що - німці. Ми заручники минулого. Це заважає йти вперед. Вам, українцям, - так само.

Кажуть, час лікує рани. Але не автоматично. Психіатри говорять: "Це треба переробити. І якщо пацієнт сам не спробує, ніякий лікар це не зробить за нього". Я думаю, що ми - Польща та Україна - такі пацієнти. Причина - наша історія. Комунізм, у якому ми жили, були під Росією. Не мали свободи, щоб розібратися між собою".

"З висоти НАСА, якщо подивитися на ставлення українців до власної історії, які виникають думки?" - звертається Курков до письменника, оператора корекції траєкторій Центру керування польотами НАСА Доржа Бату.

"Незважаючи на іронічний стиль, насправді дуже тяжче запитання, - каже Бату. - Мені здається, що з висоти НАСА українцям треба любити свою історію, але залишити її за спиною і йти вперед".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ми поклоняємося насильству — індійська письменниця

"У різних культурах та історичних ситуаціях поняття довіри змінюється, - додає Ігор Померанцев. - Пригадую Київ 1970-х. У мене було багато самвидаву. Давав читати копії "Архіпелаг ГУЛАГ", "Из-под глыб" і Набокова - 30-40 людям. Завжди міркував, він донесе на мене чи ні. Це такий радянський досвід довіри. Мене за розповсюдження забороненої літератури арештували. На допиті дізнався: тільки двоє дали на мене якісь свідчення. Цього вистачало, щоб тебе судити.

У соціологів є поняття - холодне й тепле суспільство. Холодні - англійці, американці, французи. Домовилися через закон довіряти одне одному. А є теплі. Це негативна характеристика. В таких держава - твій ворог. Тому люди довіряють одне одному поза органами влади. У 1970-ті у нас були емоційно насичені дружби. Це був спосіб протистояти тоталітаризму".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Все, що зближує з Росією, буде використане проти України - В'ятрович

26-й Львівський форум видавців тривав 18-22 вересня. У 40 локаціях міста відбулося 750 презентацій, дискусій, творчих зустрічей.

Найкращою книжкою Book Forum обрали наукову монографію Василя Косіва "Українська ідентичність у графічному дизайні 1945-1989 років" київського видавництва "Родовід".

Зараз ви читаєте новину «Ми заручники минулого. Це заважає йти вперед — польський репортажист». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі