Ексклюзиви
понеділок, 06 серпня 2012 16:13

Лемки провели два фестивалі замість одного
5

Цього року на фестиваль приїхало багато гостей з-за кордону
Фото: Фото: Олена Дзік
Лемки вбираються у традиційні строї
Фестиваль проходить щороку

Учора на в урочищі Бичова біля райцентру Монастириська на Тернопільщині пройшов XIV фестиваль "Дзвони Лемківшини". Він почався у суботу і тривав два дні.

На фест прибули гості не тільки з усієї України, а й з Польші, Хорватії, Сербії, Росії, Болгарії, Канади, США та багатьох інших країн.

Цьогоріч уперше, крім дорослої, відкрили і дитячу сцену. Таким чином на додаток до традиційної ватри, без якої не минає жоден фестиваль, "розпалили" і дитячу "ватрочку". Через вогонь урочище Бичова давно отримало другу назву – Ватряне поле.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На лемківському фестивалі палили ватру та встановили хату-хижу

На відміну від звичайних веселих фестивалів, цей має і сумний підтекст.  Лемки –етнічна група українців, примусово переселених із території Польші у тодішню УРСР  у 1947 році. Та вони й досі зберегли свою говірку, пісні та звичаї.

Найвідомішими лемківськими висловами є "Цне мі ся за тобов, мій Лемківський краю" та "Витаме". Перший є девізом фестивалю, висить завжди над сценою і означає жаль за свою рідною стороною ("цне" перекладається " жаль"). А другий – це напис при вході до урочища, буквально – "Вітаємо".

На цьогорічному фестивалі священики освятили Хату гончара, побудовану за сприяння товариства Тернопільгаз. Вона стала сьомою в експозиції музею лемківської культури. А губернатор області Валентин Хоптян пообіцяв, шо скоро тут розпочнеться будівництво лемківської церкви. Мовляв, про це вдалося домовитися з єпископом Бучацьким Дмитром із УГКЦ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Монастириська став лемківським Єрусалимом

Попри 33-градусну спеку, на фестиваль приїжджали охочі і власним транспортом, і навіть наймали автобуси для великих груп. Поки на сцені співали і танцювали різноманітні колективи, люди ховалися під парасольками або ж розстеляли килимки прямо на траві під деревами.

"Я вперше на цьому фестивалі. Тут звідусіль музика лунає. На сцені одна, біля хатин із їжею з різних районів – інша. І вишиванку можна купити, і смачних оригінальних наїдків поїсти. Хоч у мене і нема лемківського коріння, я рада, що приїхала", - розповіла Gazeta.ua 20-річна Христина Горбач з Тернополя.

"Тут тисячі людей. Навіть більше, ніж на прощі у Зарваниці буває – там би стільки за раз не помістилося", - поділився враженнями 40-річний Микола Борко із Бучача.

Зараз ви читаєте новину «Лемки провели два фестивалі замість одного». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути