неділя, 07 серпня 2011 16:50

На лемківському фестивалі палили ватру та встановили хату-хижу
21

Фото: Фото: Олена Дзік

Сьогодні, 7 серпня, на Тернопільщині відбувається ХІІІ фестиваль лемківської культури "Дзвони Лемківщини". Дійство проходить в урочищі Бичова за 10 км від райцентру Монастириської.

Свято почалося ще учора із розпалення традиційної лемківської ватри. Її підпалював староста фесту Михайло Тиханський.

"Районна влада виділила три тисячі гривень, обласна обіцяла 15 тисяч. Та загалом фестиваль відбувається завдяки пожертвам самих лемків. Сюди ж ледь не з усього світу люди з'їжджаються", - розповів він кореспонденту Gazeta.ua.

За підрахунками організаторів, за два дні на Ватряному полі в урочищі побувало близько 10 тисяч гостей. Люди прибули не лише з усієї України, а й з Польщі, Сербії, Хорватії, Словаччини і Голландії.

Цьогоріч уперше встановили лемківську хату-хижу. Символічний ключ від неї вручили старості.

"Наступного року ми плануємо відкрили цілу лемківську вулицю із хат. А тут перекриття неправильне, його треба переробити. Спішили до відкриття фестин, то лишили так", - зауважив Тиханський.

Поки на сцені виступали співаки та гурти, у спеціально розбитих палатках ішла посилена торгівля. Найбільше люди цікавилися вишиванками та гончарними виробами. Крім того, кожен район області виставляв своїх музикантів і вироби майстрів народних ремесел.

На свято прибули і губернатор Тернопільщини Валентин Хоптян з дружиною, і заступник голови облради Олег Боберський, і навіть мер Тернополя Сергій Надал. Хоча від Тернополя до Монастириської – майже 100 км, і жоден із них не має лемківського коріння.

Зазначимо, що лемки – це етнічна група українців, що була переселена з території Польщі в Україну в 40-х роках минулого століття. За підрахунками істориків, таких переселенців було понад 200 тисяч людей. Вони бережуть лемківську говірку, а також свої пісні. На свято приїжджають лемки у четвертому і навіть п'ятому поколіннях.

Як зауважив на фестивалі голова Всеукраїнського товариства "Лемківщина" Олександр Венгринович, "лемки завжди співали і співати будуть. Бо пісня є недарма і душов лемка".

Зараз ви читаєте новину «На лемківському фестивалі палили ватру та встановили хату-хижу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути