середа, 16 серпня 2017 14:50

Китайський художник заклав рятувальними жилетами вікна музею в столиці Данії
10

Інсталяція у Копенгагені
Фото: http://be-inart.com/
Інсталяція у Копенгагені
Художник в образі загиблого хлопця Алана Курди
Інсталяція у Копенгагені
Жилети у Відні перед палацом Бельведер

У Копенгагені, Данія, китайський художник Ай Вейвей (Ai Weiwei) зробив інсталяцію з 3500 яскраво-помаранчевих рятувальних жилетів біженців зі Сходу. В них вони припливли на грецький острів Лесбос. Виклав жилети у вікнах будівлі музею Kunsthal Charlottenborg, розташованому на набережній Нюхавн (Нова Гавань). Назва експозиції - "Сонце, що сходить" (Soleil Levant). Художник прагне привернути увагу до питання біженців в Європі.

"Жилети біженців, які повністю заповнюють віконні отвори будівлі музею, показують, наскільки ситуація, в якій опинилися всі ці люди, небезпечно обмежена і болісно тісна", - каже Галина Браїловська, експерт інформаційно-аналітичного порталу inart.

Свій проект Ай Вейвей присвятив усім мігрантам та гуманітарній кризі, яку зараз спостерігаємо в світі.

В анотації до експозиції написали, що на назву твору митця надихнула картина Клода Моне 1872 року, на якій зображена гавань Ле Фавра під час франко-пруської війни (1870-1871 роки).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Франківське подружжя розмалювало старовинний кам'яний міст

17 березня 2017 року Ай Вейвей зробив інсталяцію, присвячену європейській міграційній кризі у Національній галереї в столиці Чехії Празі. Це була його перша виставка в Східній Європі.

Отримала назву "Закон подорожі" (Law of the Journey). У центральній частині інсталяції Вейвей розташував 70-метровий надувний човен з 258 безликими біженцями. "Закон подорожі" нагадує про небезпечний маршрут біженців через Егейське море від Туреччини в Грецію. Мистецька акція "Закон подорожі" - реакція китайського художника й активіста на пропозицію Австрії скоротити субсидії тим членам Європейського Союзу, які відмовляються брати участь у програмі переселення біженців, а також на інформацію, що в Чехії неохоче приймають мігрантів, коментує Галина Браїловська.

Виставка відкрилася 17 березня 2017 року. Триватиме до 7 січня 2018-го.

Темою кризи мігрантів Ай Вейвей цікавиться вже кілька років. Художник неодноразово їздив до таборів біженців в Європі, привертав увагу до їхнього тяжкого становища. Відвідав табори біженців у Греції, на турецько-сирійському й американо-мексиканському кордонах. Це стало імпульсом для створення нової серії проектів: сфотографувався в образі потонулого хлопчика Алана Курди, "прикрасив" концертний зал Берлінського кінофестивалю рятувальними жилетами.

За статистичними даними управління верховного комісара ООН у справах біженців, за останні 2 роки в Європу морем прибули 1,377 млн біженців, з яких 8 тис. загинули або пропали безвісти. Саме ці люди - у фокусі інсталяції художника.

Зараз ви читаєте новину «Китайський художник заклав рятувальними жилетами вікна музею в столиці Данії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі