пʼятниця, 21 вересня 2012 12:04

Іспанка зняла фільм про біженців в Україні
6

Біженка з Узбекистану
Фото: Фото: newalls.com
Афганська біженка
Втікачі з Узбекиставну
Ольга Курдіна зі своєю дочкою

17 вересня у Києві відбулася прем'єра документального фільму іспанської режисера Паули Паласіос "Нові стіни". Стрічка розповідає про ситуацію жінок-емігранток, які намагаються отримати статус біженця у Східній Європі.

У фільмі розповідають свою історію мігрантки з Ірану, Афганістану, Росії, Узбекистану та Демократичної Республіки Конго. Кожна з них мусила тікати з Батьківщини через війну, насильство в сім'ї або політичне переслідування її родини.

"Нещодавно чверть мільйона людей змушені були тікати із Сирії, де триває громадянська війна. Кілька сотень емігрантів звернулися із заявою про притулок в Україні, Молдові та Білорусі, - розповідає представник управління Верховного комісара ООН у справах біженців в Україні Олдріх Андрисек. - Якщо хочете їм допомогти, перш за все будьте толерантними і відкритими".

Фільм побудований на інтерв'ю з жінками, які перебувають у притулках в Україні для людей без громадянства. Вони очікують рішення про отримання ними статусу біженця чи депортацію. Також у стрічці є коментарі працівників притулків, громадських організацій та посольств.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Анджеліна Джолі зібралася відвідати табори для сирійських біженців у Туреччині

Однією з героїнь у фільмі Ольга Кудріна єучасниця забороненої у Росії Націонал-більшовицької партії Росії. У 2005-ому разом із ще одним членом об'єднання повісила на московському готелі "Росія" банер "Путин, уйди сам!". За це її засудили на 3,5 роки ув'язнення. Вона змушена була тікати в Україну. У 2008-ому вона отримала статус біженця, мешкає з родиною у Вінниці.

Режисер фільму Паула Паласіос приїхала на прем'єру до Києва. "Через розширення ЄС між Азією і Європою утворилися нові стіни. Україна, Білорусь і Молдова стали, наче воротами, через які масово проходять мігранти на захід. Колись вони були традиційно країнами еміграції, тепер вони також країнами призначення."

У 2006-ому Паласіос отримала кілька нагород на міжнародних кінофестивалях за фільм "Жінки без паузи". Стрічка розповідає про відмінності у сприйнятті менопаузи жінками різних країн світу.

У фільмі деяка інформація зображена у вигляді анімації. Завдяки їй зображено, звідки і куди рухалися жінки. У кількох героїнь у фільмі не показували обличчя або були прикритими. Родини кількох жінок їх самих переслідують у них на Батьківщині.

Голос за кадром виконала американська співачка Барбара Хендрікс. Більше 25 років вона співпрацює з ООН. У 2002-ому була призначена Безстроковим послом доброї волі. Музику для звукової доріжки фільму надала чеська співачка Іва Біттова. Її вважають виконавицею альтернативного напрямку. Музика співачки багата національними елементами.

Іва Біттова виконала на прем'єрі фільму пісню, яка є саундтреком до фільму. На прим'єру до столиці також приїхали чотири героїні фільму, серед яких Ольга Кудріна.

На показі стрічки Паула Паласіос звернулася до зали: "Сьогодні тут багато дипломатів, впливових людей. Звертаюся до вас, допоможіть одній із цих жінок. Вона досі не визнана біженкою".

Стрічка "Нові стіни" був знятий торік і є виробництвом каналу документальних фільмів "Аль-Джазіра". Створена за підтримки УВКБ ООН, Іспанського фонду жінок і здоров'я, Посольства Королівства Норвегія в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Іспанка зняла фільм про біженців в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі