четвер, 20 вересня 2012 17:58

Кіно зварено по-турецьки

Автор: Фото: kinopoisk.ru
   "Народ мого діда" - драма про насильницьку міграції між Туреччиною і Грецією в 1923 році, як це бачить десятирічний хлопчик
"Народ мого діда" - драма про насильницьку міграції між Туреччиною і Грецією в 1923 році, як це бачить десятирічний хлопчик

19 вересня у Києві стартували "Дні турецького кіно". В рамках фестивалю покажуть п'ять повнометражних фільмів різних жанрів. Перший фестивальний день почався стрічкою "Народ мого діда".

"Я зняв кіно у легкому стилі, не хотів щоб глядачеві було геть сумно, - сказав на відкритті фестивалю режисер фільму Чаган Ирмак. – Це справжня історія мого діда. Його у 1923 році переселили до Туреччини і все життя діда переслідувало питання "чому?". Отож фільм – це пошук відповіді".

"Народ мого діда" - історія про толерантність та чесність, про те як важливо жити разом та уживатися, яке б походження не було у твого сусіда. А також історія про бажання повернутися хоч на один день на рідну землю, де пройшло дитинство.

"Сьогодні багато молодих турецьких режисерів знімають фільми про місце, звідки вони походять, - каже Чаган Ирмак. – Таким чином ми можемо побачити як виглядає наша країна. А турецький регіон дуже різноманітний та неоднорідний".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Одесі презентують українське німе кіно на DVD

Крім того на фестивалі покажуть фільм "Ніч мовчання", який уже завоював "Кришталевого ведмедя" на цьогорічному "Берлінале". За останні роки турецький кінематограф зробив великий прорив. Тільки минулого року було випущено 70 фільмів власного виробництва.

"Нашу історію кіно можна розділити на два етапи, - зазначив Музаффер Хичдурмаз, директор фестивалів фонду "Tursak". – До 80-их років ми були більше орієнтовані на внутрішній ринок. А участь в міжнародних фестивалях була під цензурною забороною. Після 90-х років щороку зростало і виробництво фільмів, і серіалів".

У жовтні український телеглядач познайомиться з турецьким серіалом. Будуть показувати "Роксолану".

"В Україні вже знімався серіал на цю тему, де головну роль виконала Ольга Сумська, - зазначив Берат Йилдиз, аташе у питаннях культури та інформації турецького посольства. Він також був присутнім на відкритті фестивалю. - Тобто ми бачили цю історію з погляду українського режисера. А тепер український глядач має змогу побачити історію Роксолани очима турецького режисера".

"Дні турецького кіно" триватимуть до 23 вересня у кінотеатрі "Київ". Із п'яти стрічок можна вибрати на свій смак історію: про любов, людські взаємостосунки, про жіночий гумор, про турецьку розвідку, про шлюб з розрахунку.

Зараз ви читаєте новину «Кіно зварено по-турецьки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі