Сьогодні дві третини інформації про споживання продуктів і дієти — це плітки. Про це повідомив президент новоствореної Асоціації дієтологів України з осередками в областях. Її завданням стало - розробляти і поширювати національні рекомендації про харчування.
"В інших країнах такі асоціації існують давно, - розповідає президент Асоціації дієтологів, головний позаштатний дієтолог Міністерства охорони здоров'я Олег Швець. - Будемо рекомендувати щодо калорійності їжі, як зберегти здорову масу тіла, які продукти є шкідливі і викликають захворювання, які корисні, що їсти вагітним і людям похилого віку, як набувати здорових звичок. "
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Весною корисно їсти листя підсніжників
Нездорове харчування призводить до атеросклерозу, цукрового діабету, злоякісних утворень, що складають 86% смертності населення. Через неправильне харчування хвороби "молодіють", кажуть спеціалісти. Інсульти трапляються у віці 14-15 років.
"Ситуація з ожирінням в Україні така ж, як у Європі. 50% населення страждають від надмірної ваги. Якщо для мешканця міста достатньо у день споживати 2000-2500 кілокалорій, то ми споживаємо приблизно 2800."
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дієтологи порадили, як зберегти фігуру під час новорічних свят
"Здорова тарілка" має містити 3/4 рослинної їжі, 1/4 — білок. Найпопулярніші продукти, які споживають українці — це картопля, буряк, хліб, алкоголь.
"Якщо поділити усі продукти за корисністю за принципом світлофора, то картопля відноситься до жовтого кольору, буряк - зеленого, алкоголь - до червоного, - каже Швець. - А от із хлібом в Україні проблема. Майже немає хліба із нерафінованого борошна. Також у ньому забагато солі. У добу людина має споживати до 6 грамів солі. У віці за 50 років і хворі мають споживати не більше 4-ох. Однак якщо їсти український хліб три рази на добу, людина лише з ним споживає 10 грамів солі".
Коментарі
1