середа, 16 травня 2012 10:22

Фрігани визбирують зі смітника лише здорову їжу
11

Фото: Фото: Reuters

У найбільш розвинених країнах Європи часто можна зустріти непогано вдягнених молодих людей, які риються у сміттєвих баках, шукаючи їжу. Таке явище називають "фріганізмом" і воно усе більше поширюється в усьому світі.

Фрігани - люди, які прагнуть до меншого споживання і розтрат. Фактично, вони живуть за рахунок того, що люди в Європі викидають на смітник. Вони також ходять пішки, щоб не витрачати гроші на проїзд, і у вкрай рідкісних випадках сідають за кермо.

Фріганів часто плутають з бомжами, тому що вони теж ходять по звалищах і заглядають в урни у пошуках продуктів харчування та одягу. На відміну від бездомних, вони роблять так на знак небажання бути частиною економічної системи купівлі-продажу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 людей живуть на звалищі

Фрігани, в основному, слідують принципам веганства: не їдять їжу тваринного походження. Харчуються виключно тією, яка через перевиробництво опинилася у сміттєвому контейнері. Тих, хто їсть продукти тваринного походження, називають "меганами". Мегани діють лише з принципу "пропаде, якщо не буде з'їдено".

Якщо фріган знайшов на смітнику непродовольчу річ, він обмінює її на блошиному ринку; грошові відносини вони не визнають. Досвідчені фрігани знають, де можна добути продукти кращі і свіжіші ніж ті, що продаються в магазинах. Якщо вони знаходять багато їжі, вони обов'язково діляться нею з іншими: справжній фріган повинен бути щедрим.

Таке явище дуже поширена в Норвегії, Швеції, Данії, Франції та країнах Прибалтики. При надходженні продуктів у магазини, продавці часто викидають продукцію навіть з мінімальним дефектом. Нижчі верстви населення і біженці, як і фрігани, цим з радістю користуються.

Зараз ви читаєте новину «Фрігани визбирують зі смітника лише здорову їжу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути