четвер, 01 квітня 2010 21:22

Весною корисно їсти листя підсніжників

Автор: фото: Тамара ТИСЯЧНА
  Вінничанка Олена Шишлевська: ”Їжа має бути роздільною та живою, тобто якнайменше обробленою”
Вінничанка Олена Шишлевська: ”Їжа має бути роздільною та живою, тобто якнайменше обробленою”

Здоров"я людини стоїть на трьох китах: харчування, фізкультура та спокій. Так вважає вінничанка 32-річна Олена Шишлевська. У Вінниці вона проводить тренінги з основ здорового харчування. Каже, захопилася темою чотири роки тому, коли вирішила народжувати.

— У мене була бронхіальна астма. 10 років тому завдяки здоровому харчуванню я вилікувалася від цієї недуги. Потім без проблем народила. Лікарі не вірили про колишній діагноз. Я їм так, що після того хочеться працювати, а не спати. Їжа має бути роздільною та живою, тобто якнайменше обробленою. Важливо вживати кілограм-півтора фруктів та овочів щодня. І їсти щойно приготовлене. Готувати з запасом не можна, бо воно починає гнити. Основою є також вода.

Що із чим можна їсти?

— Уявіть дві тарілки. На одній лежать крохмальні продукти — хліб, макарони, каші, картопля. На іншій білкові — м"ясо, риба, яйця. Ці дві тарілки не можна поєднувати. Отож, вареники, пельмені, піца не годяться. Поставте посередині тарілку з овочами. Її поєднуйте з усіма стравами справа та зліва.

Яким способом найкраще готувати?

— На пару. Тоді страви зберігають більшість поживних речовин та вітамінів. На другому місці тушіння, тоді варіння, смаження. Найгірше — копчення.

Чим можна замінити м"ясо?

— Пророслою пшеницею. Це повноцінний білок, який дає організму все. Пшениця омолоджує, очищує організм, зміцнює волосся, нігті, покращує травлення, виводить шлаки, зменшує рівень холестерину, зігріває зимою, підвищує імунітет, покращує зір. Той, хто їсть пшеницю, може легко відмовитися від м"яса.

Що порадите їсти навесні?

— Багато зелені. Її гіркий присмак допомагає звільнити організм від слизу, який зібрався за зиму. Особливо корисна молода кропива. Вона очищає кров. Ошпарте кропиву кип"ятком, аби не жалила, і додавайте у салати. Смак невідчутний, а користь велика. Якщо потрібно підняти гемоглобін, кропиву перемеліть на м"ясорубці і змішайте з медом. Їжте тричі на день по столовій ложці. Багато вітаміну С у листі кульбаби. Молоді пагінці вимочіть хвилин 5 у соляному розчині, щоб позбутися гіркоти, і теж додавайте у салати. Так само можна зробити з листям підсніжників. Салат готуйте із сезонних овочів. Кожний овоч з"являється тоді, коли він потрібен організмові. Зимою це капуста, морква, буряк, корінь селери, топінамбур, гарбуз. Це все змішується в будь-яких пропорціях і заправляється соком лимона, неочищеною соняшниковою, кунжутною, оливковою чи горіховою олією.

Із чого складається ваш раціон?

— Зранку випиваю 1,5-літрову пляшку води. З"їдаю три столових ложки пророслої пшениці, щоб допомогти організму очиститися. Також добре починати день із чайної ложки квіткового пилку. Він містить усі необхідні аміно- та жирні кислоти, покращує імунітет і травлення. До 12 години їм лише фрукти. Обідаю до 14 години. Якщо пізніше — відчуваю важкість. На обід з"їдаю велику тарілку овочевого салату і якийсь крохмаль. Це картопля, шматок хліба, цільнозернові макарони або каша. О 17–18 годині знову велика порція салату і білковий продукт: м"ясо або риба, яйця. Якщо хочеться їсти ввечері, дозволяю собі овочі, яблуко або зелений чай з медом.

Ростки з"являються через добу

— Вимиту пшеницю на 5 хвилин залийте солоною водою. На склянку води столова ложка солі. Це роблять, аби вбити грибка, — розповідає Олена Шишлевська. — Тоді вистеліть на глибоку скляну чи фарфорову тарілку тканину, викладіть зверху зерна і залийте їх водою. Зверху знову накрийте тканиною. Поставте у тепле місце. Десь через добу з"являться ростки. Вони мають бути на 1–3 мм. Більші не мають нічого поживного, хіба шкодять.

Олена готує з пророслої пшениці котлети. Перекручує її двічі на м"ясорубці, змішує з меленою цибулею, додає сіль, перець за смаком і трохи підсмажує на сковороді.

Зараз ви читаєте новину «Весною корисно їсти листя підсніжників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути