Ексклюзиви
неділя, 16 квітня 2017 10:00

Артисти Дніпропетровщини пікетували облраду
5

Артисти Дніпропетровщини пікетували облраду
Фото: radiosvoboda.org
Артисти Дніпропетровщини пікетували облраду
Артисти Дніпропетровщини пікетували облраду
Артисти Дніпропетровщини пікетували облраду
Артисти Дніпропетровщини пікетували облраду

Під вікнами Дніпропетровської обласної ради симфонічний оркестр філармонії зіграв уривок з опери "Аїда". Станцювали артисти театру опери і балету, заспівав хор. Під раду принесли траурний вінок — вже традиційний символ "похорон української культури". З січня цього року артистам театрів Дніпропертовщини зменшили зарплатню на 30-50%. Технічному персоналу — підвищили. У зв'язку зі збільшенням мінімальної зарплатні до 3 тис 200 грн. Це працівники, які займаються виробленням костюмів і декорацій. А також сантехніки, електрики та прибиральниці. На цей рік фінансування театрів з обласного бюджету збільшили лише на 10%.

"З січня зарплати знизилася на 30 відсотків. З квітня — ще на 10. Працюю третій сезон. На зустрічі колективу з адміністрацією обласної ради пояснили, що скорочення відбулося через те, що директори усіх театрів Дніпропетровщини вчасно не подали документи про необхідний розмір дотацій з бюджету регіону. Керівництво нашого театру говорить, що зробили це вчасно. Колеги з інших регіонів кажуть, що з січня зарплати підвищились. Ми ж зараз отримуємо платню на рівні з прибиральницями", - каже музикант симфонічного оркестру Максим Таран. Працює у Дніпропетровській філармонії третій сезон. Грає на кларнеті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Поверніть артистам Конституцію" — звільнені працівники пікетували Верховну Раду

Перед акцією дніпрян проти закону про контрактну форму роботи для працівників культури у Києві з вінком та похоронним маршем протестували артисти столичної Національної опери. Після набуття чинності закону звільнили 16 працівників. Відмовилися підписати запропоновані керівництвом театру трудові угоди на 16 місяців. За законом термін контрактів може становити від одного до трьох років. Його, як і умови договору, тепер може визначати адміністрація кожної окремої установи.

"Усі працівники перейшли на контрактну форму роботи. Термін трудової угоди, яку нам запропонувало керівництво — один рік. Вибору не було. Літом минулого року сказали так: підписуйте, або звільнимо. За допомогою закону про контрактну форму роботи, в установах культури затвердили владу керівників. До цього звільнити могли лише у разі через низьку кваліфікацію музиканта. Якщо запропонували зіграти для її підтвердження, і артист не впорався. Тепер після закінчення контракту можуть звільнити без пояснення причин. Ситуація з зарплатнею ще більше закріпачила артистів. Загнала у безвільне становище. Змінити місце роботи — не вихід. У інших театрах регіону такі самі умови і дуже рідко з'являються вакантні місця. Змінити професію можна. Але відмінність між артистом театру і робітничим заводу у тому, що перший може швидко здобути кваліфікацію другого. Навпаки — ні. І хто тоді лишиться працювати в культурі?", - каже музикант Дніпровського театру опери і балету валторніст Олександр Кравець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Нацопері зберегли роботу ті, кого можна шантажувати" - В'ячеслав Дєдковський

Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження контрактної форми роботи у сфері культури та конкурсної процедури призначення керівників державних та комунальних закладів культури" Верховна Рада прийняла 28 січня минулого року. На звернення профспілок про антиконституційність і недолугість закону про контрактну форму роботи відгукнулася уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська. Зробила конституційне подання на скасування закону. З 30 січня його розглядає суд. Процес може тривати до трьох років. Також п'ять висновків юридичних установ засвідчили порушення законом чинних конституційних норм.

"Проголосувати за підвищення зарплати артистам депутати зможуть не раніше липня — на черговій сесії. До цього потрібно оптимізувати видатки на театри з обласного бюджету. Серед ідей — прибрати з установ культури технічний персонал. Їх роботу могли б виконувати аварійні служби", - сказала керівник обласного управління культури Наталія Першина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проти керівництва Нацопери відкрили кримінальне провадження

Від імені незалежних профспілок творчих працівників закладів культури передали звернення до до голови комітету ВР з питань запобігання та протидії корупції Єгора Соболєва та президента Петра Порошенко. Вимагають розробити законопроект щодо змін і доповнень в закон про контрактну форму роботи для працівників культури. А також допрацювати проект нового Трудового кодексу. Законодавці пропонують подовжити робочий день до 12 годин, прибрати вихідні дні у релігійні свята, затвердити необмежену кількість перепідписань контрактів для керівників та визнати недійсними незалежні профспілки.

Зараз ви читаєте новину «Артисти Дніпропетровщини пікетували облраду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі