Ексклюзиви
четвер, 23 березня 2017 20:29

"Поверніть артистам Конституцію" — звільнені працівники пікетували Верховну Раду
12

Акція протесту працівників культури проти закону про контрактну форму роботи під Верховною Радою
Фото: Ельдар Сарахман
Акція протесту працівників культури проти закону про контрактну форму роботи під Верховною Радою
Акція протесту працівників культури проти закону про контрактну форму роботи під Верховною Радою
Акція протесту працівників культури проти закону про контрактну форму роботи під Верховною Радою
Акція протесту працівників культури проти закону про контрактну форму роботи під Верховною Радою

Працівники п'яти театральних і музичних столичних колективів вийшли на акцію протесту під Верховною радою проти закону про контрактну форму роботи для працівників культури. На плакатах написано — "Поверніть артистам Конституцію", "Захистіть людей і культуру" та "955-VІII – свавілля в законі!". Вимагають від парламентарів переглянути закон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під похоронний марш попрощалися з українською культурою

"16 працівників Національної опери звільнили за цим законом. Керівництво театру хоче продовжувати користуватися вибудуваними корупційними схемами. Це розправа неугодними. Закон - лише привід, щоб позбутися тих, хто відстоює свої права. Та ставить зайві запитання про гарантовані Конституцією обсяг зарплат, тривалість відпусток, норми гастрольної діяльності.

Усі звільнені — фахівці високого рівня. Серед них члени профспілок. Це суперечить іншому закону України — "Про профспілки та гарантії їх діяльності". Має забезпечувати захист членам профспілкових організацій. Щоб вони могли відстоювати права працівників перед адміністрацією. Артисти Нацопери подали до суду на керівництво театру. Також у відповідь на їхнє звернення поліція відкрила кримінальне провадження проти директора Петра Чуприни за статтею 172 кримінального кодексу "Грубе порушення права на працю", - сказав заступник голови профспілки національної опери Михайло Желізняк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З Нацопери почали звільняти музикантів

Учасники акції передали звернення до голови ВР Андрія Парубія з вимогою переглянути закон та внести зміни у законопроект Трудового кодексу. 15 березня голова комітету соціальної політики Людмила Денисова рекомендувала парламенту прийняти його як закон.

"Новий Трудовий кодекс значно погіршить наші умови праці. Непоправної шкоди вже завдав закон про контрактну форму роботи. Затвердив владу чиновників, звів до мінімуму термін трудової угоди і анулював деякі з соціальних гарантій творчих працівників. Законодавці в кодексі пішли тим же шляхом — пропонують подовжити робочий день до 12 годин, прибрати вихідні дні у релігійні свята та затвердити необмежену кількість перепідписань контрактів для керівників. А також визнати недійсними незалежні профспілки. Лишити тільки офіційні — зручні для дирекції закладів", — розповідає громадський активіст Олександр Шевченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Керівники Нацопери хочуть користуватися корупційними схемами" - колишній музикант театру

Ще тиждень збиратимуть підписи під зверненням до голови комітету ВР з питань запобігання та протидії корупції Єгору Соболєву. Подають від імені незалежних профспілок творчих працівників закладів культури. Вимагають розробити законопроект щодо змін і доповнень в закон про контрактну форму роботи для працівників культури. Таку ж форму звернення передадуть президенту Петру Порошенко.

Закон 955-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження контрактної форми роботи у сфері культури та конкурсної процедури призначення керівників державних та комунальних закладів культури" Верховна Рада прийняла 28 січня минулого року. Безстрокові трудові угоди усіх працівників культури за рік мали бути перервані. Щоб укласти нові контракти строком від одного до трьох років.

На звернення профспілок про антиконституційність і недолугість документа відгукнулася уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська. Зробила конституційне подання на скасування закону. З 30 січня його розглядає суд. Процес може тривати до трьох років. Також п'ять висновків юридичних установ засвідчили порушення Законом 955-VIII чинних конституційних норм.

Зараз ви читаєте новину «"Поверніть артистам Конституцію" — звільнені працівники пікетували Верховну Раду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі