Ексклюзиви
понеділок, 13 березня 2017 20:58

Проти керівництва Нацопери відкрили кримінальне провадження

Автор: Gazeta.ua
  Звільнені працівники Нацопери передали звернення міністру культури Євгену Нищуку щодо скасування закону 955-VIII
Звільнені працівники Нацопери передали звернення міністру культури Євгену Нищуку щодо скасування закону 955-VIII
13 березня звільнені працівники культури від імені двох профспілок передали звернення до міністра культури Євгена Нищука. Вимагають, щоб їх поновили на роботу та скасували накази про переривання безстрокового трудового договору. Всього за законом 955-VIII про перехід на контрактну форму роботи звільнили 21 працівника культури.

Подали до суду на адміністрації установ. З них 16 працівників Національної опери, двоє — Херсонського обласного драматичного театру. Ще двоє з Харківського театру опери та балету та один — з київського театру на Лівому березі.

Головною вимогою Вільної профспілки підприємців та "Вільної Опери" стала розробка міністерством законодавчої ініціативи про скасування чи доопрацювання закону. Згідно з ним, усі працівники культури мають бути переведені з безстрокової на контрактну форму роботи з терміном трудової угоди від одного до трьох років. Його й деякі інші умови праці кожен заклад культури може визначати індивідуально.

Директор Нацопери Петро Чуприна запропонував працівникам театру трудові угоди терміном на 16 місяців. 16 з 558 не погодилися на такі умови роботи. 23 лютого їх звільнили.

Автор: Gazeta.ua
  Звільнені працівники Нацопери передали звернення міністру культури Євгену Нищуку щодо скасування закону 955-VIII
Звільнені працівники Нацопери передали звернення міністру культури Євгену Нищуку щодо скасування закону 955-VIII
"Як і звільнені працівники, маю багато запитань до керівництва Нацопери. Знаю про напружені стосунки, які склалися між адміністрацією та колективом. Але в частині підписання контрактів, не можу ніяк вплинути на керівництво, - говорить міністр культури Євген Нищук. - Проти контрактної системи протестував, ще не будучи міністром культури. Але чому працівники Нацопери, як решта артистів по всій Україні, не підписали контракти? Це зробила більшість, навіть популярний актор Анатолій Хостікоєв. Потрібно було спочатку укласти трудові угоди. А потім так само, як зараз, боротися за зміну умов праці. Цим працівники зберегли б свої робочі місця.

Від тих, хто підписав, зараз отримуємо звернення щодо зміни умов контракту. Ініціаторка закону Ірина Подоляк знає про це. Погодилася з тим, що окремі пункти закону вимагають допрацювання. Збираємо ці звернення з усієї країни, щоб знати, з чим працювати далі.

Давали достатньо часу, щоб підписати документ. Потрібно було погоджуватися на запропоновані керівництвом умови. А за півтора року, коли закінчується термін дії угоди, можливо вже й чинного директора Нацопери не було б. І конфлікт би вичерпав себе сам.
Для того, щоб довести, що адміністрація театру чинить свавілля і звільнити директора, потрібні докази. Збирайте їх і подавайтеся до суду".

Автор: Gazeta.ua
  Звернення до міністра культури Євгена Нищука щодо скасування закону 955-VIII
Звернення до міністра культури Євгена Нищука щодо скасування закону 955-VIII
На звернення профспілок про антиконституційність і недолугість закону відгукнулася уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська. Зробила конституційне подання на скасування документа. З 30 січня його розглядає суд. Процес може тривати до трьох років.

"Вимагаємо зробити законодавчу ініціативу щодо скасування закону 955-VIII або його вдосконалення. Документ не має зворотньої сили. Разом із набуттям чинності цього документа усіх працівників культури, що мали безстрокові трудові угоди, перевели у статус безробітних. Верховна Рада не може зловживати правом. Порушене одне з базових прав людини — право на працю. Короткострокові контракти для усіх творчих працівників — антиконституційні, - говорить заступник голови ППО ВППУ Віра Корнілова. Колишня віолончелістка оркестру Національної опери. - Готові долучитися до розробки цієї законодавчої ініціативи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Керівники Нацопери хочуть користуватися корупційними схемами" - колишній музикант театру

Мета — усіх працівників культури повернути на безстрокову форму роботи. А короткострокові контракти укладати тільки на випробувальний термін з новими працівниками. А також змінити форму управління з командно-адміністративної на демократичну. Творчі керівники закладів культури повинні обиратися через проведення всеукраїнського конкурсу за підтримки творчого колективу таємним голосуванням. Ми повинні мати вплив на те, щоб звільняти чи наймати безпосередніх керівників. Наприклад, головного режисера, диригента, концертмейстера. Адже ми працюємо з ними в тісному контакті. Так це відбувається у європейських країнах. Зараз їх призначає міністерство".

У відповідь на звернення звільнених працівників Нацопери п'ять юридичних установ зробили аналіз закону 955-VIII. Усі п'ять висновків засвідчили порушення документом чинних конституційних норм.

Автор: Gazeta.ua
  Звернення до міністра культури Євгена Нищука щодо скасування закону 955-VIII
Звернення до міністра культури Євгена Нищука щодо скасування закону 955-VIII
"Колеги у парламенті не підтримають мене, якщо подам таку законодавчу ініціативу. Закон підписав президент, за його утвердження проголосувала Верховна Рада. Хоча визнаю, що закон справді недолугий. Ми поки що не дійшли тої фази, де можна його відкликати.

Щодо того, що короткострокові контракти — антиконституційні. Це дискусійна тема. Багато молодих працівників культури вважають, що контрактна система з короткими термінами роботи потрібна. Це убезпечить нас від пожиттєвих трудових угод. Додасть динаміки в роботу установ культури. Детальніше щодо інших пунктів звернення зі звільненими працівниками готовий говорити 21 березня", - додав Євген Нищук.

У Шевченківському районному відділі поліції відкрили кримінальне провадження за першою частиною 172 статті Кримінального кодексу "Грубе порушення законодавства про працю". На основі заяв звільнених працівників Нацопери — потерпілих у справі. За кілька днів слідчий має викликати їх у відділ на допит.

Закон 955-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження контрактної форми роботи у сфері культури та конкурсної процедури призначення керівників державних та комунальних закладів культури" Верховна Рада прийняла 28 січня минулого року. Безстрокові трудові угоди усіх працівників культури за рік мали бути перервані. Щоб укласти нові контракти строком від одного до трьох років.

Зараз ви читаєте новину «Проти керівництва Нацопери відкрили кримінальне провадження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі