понеділок, 30 листопада 2020 14:41

Актриса без ноги мала понад 2 тисячі коханців

Актриса без ноги мала понад 2 тисячі коханців
Сара Бернар стала першою жінкою, яка зіграла Гамлета. Фото: Literary Hub

30 листопада 1922 року в Туріні, Італія, востаннє вийшла на сцену Сара Бернар. 78-річна актриса грала в спектаклі "Даніель". Винесли на ношах. До смерті залишалося 4 місяці.

Часто бралася за чоловічі ролі. Першою серед жінок зіграла Гамлета. 56-річною виконала роль сина Наполеона, якому за сюжетом було 20.

Тогочасні театральні актриси боялися зніматися в кіно. Бернар знялася в 7 стрічках. Ввела в моду фарбувати вуха, щоб відтінити блідість обличчя. Гримувала кінчики пальців.

Бернар малювала, ліпила, писала книжки. У її спальні валялися скелети, у вітальні з-поміж розкиданих подушок тинялися пума, лев і крокодил. Снідала шампанським із гусячим паштетом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Продюсери вважали, що необхідний скандал. Тому за пів години до прем'єри в гримерку акторки принесли пляшку бренді

Славилася пристрастю до коханців. Під кінець життя заявила, що їх було понад 2 тис. Спала з усіма партнерами по сцені та знаменитостями, спокушала коронованих осіб. Мала стосунки з племінником Наполеона I, зблизилась із правителем Австрії Францом Йосифом, королями Іспанії Альфонсо, Англії — Едуардом VII та Італії — Умберто. Крістіан IX із Данії надав у розпорядження Сари яхту, а герцог Фредерік дозволив відпочивати у родовому замку. Від бельгійського принца Анрі де Ліня у 20 років народила сина Моріса.

Ролі розучувала в труні, яку підлітком випросила у матері: лікарі вважали, що хвора на сухоти дівчина довго не проживе. Дорослою розпорядилася, щоб її поховали у тій самій труні.

1872-го зіграла головну роль Королеви за п'єсою Віктора Гюго. Актриса була на піку слави, гастролювала по Данії, Англії, Америці. У Ріо-де-Жанейро ушкодила коліно, ампутували. 7 років виступала без ноги.

Музикант і кінорежисер Олександр Фразе-Фразенко розповів Gazeta.ua історію свого роду, який походить з Франції. Протягом століть частина роду опинилася в Америці, частина в Росії, а в Україну їх привабило бажання розвивати театр. Перші відомості про рід Фразе відомі з Х ст.

Зараз ви читаєте новину «Актриса без ноги мала понад 2 тисячі коханців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі