Ексклюзиви
субота, 28 листопада 2020 08:31

Продюсери вважали, що необхідний скандал. Тому за пів години до прем'єри у гримерку акторки принесли пляшку бренді

5 та 19 грудня в Київській опереті відбудуться покази вистави "Бродвейська історія". Це перша прем'єра в театрі з початку карантину.

У центрі сюжету – історія життя зірки Бродвею 1930-1940-х Лоретти Тейлор. Актриса була улюбленицею американського драматурга Тенессі Вільямса. Зіграла у всіх його ранніх п'єсах. Підкорила Вільямса в ролі Аманди у "Скляному звіринці".

"Автор п'єси, американець Джон Кромвелл починав свою кар'єру як артист театру, зіграв у 38 бродвейських постановках,- розповідає режисер Олександр Білозуб. - Героїню його твору звати Фанні Елліс. Її доля дуже схожа на долі багатьох американських зірок. У зеніті слави вона почала надмірно вживати алкоголь і занапастила свою кар'єру. Єдиною підтримкою акторки стала Хеккі, служниця, костюмер і багаторічна подруга. Після майже десятирічної паузи всіма забуту акторку заради сенсації запросили на другорядну сцену Бродвею зіграти одну з її найуспішніших ролей молодості – Ірину Аркадіну у чехівській "Чайці". Повернення Фанні Елліс на сцену після великої перерви широко висвітлювалося в пресі. Американські продюсери вважали, що для вистави необхідний скандал. Тому за пів години до прем'єри у гримерку акторки принесли пляшку бренді від "палкого шанувальника". Фанні постає перед вибором: піддатися спокусі і випити, чи самостійно побороти страх і вийти на сцену.

Автор: Анатолій Федорців, Київський театр оперети
  У виставі "Бродвейська історія" київської оперети головна героїня - актриса Фанні Елліс (праворуч, зіграла Валентина Донченко-Бутковська) готується  вийти на сцену після 10-річної перерви, за сюжетом. Їй допомагає служниця Хеккі (Катерина Кобієва)
У виставі "Бродвейська історія" київської оперети головна героїня - актриса Фанні Елліс (праворуч, зіграла Валентина Донченко-Бутковська) готується вийти на сцену після 10-річної перерви, за сюжетом. Їй допомагає служниця Хеккі (Катерина Кобієва)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ірма Вітовська завершила зйомки в Італії

Знав цю п'єсу давно. Вона невелика і розрахована на двох осіб, тому входить в рамки нашої карантинної ситуації. Поки є час і можливість, вирішив поставити, в опереті мою ідею схвалили. Тема вистави пов'язана з театром, технологією його життя. Це мені знайомо з різних боків, бо багато працював і художником, і режисером. А глядачу завжди цікаво, що там відбувається, за лаштунками.

У п'єсі йдеться про падіння жінки, видатної актриси, чому сприяло багато факторів. І це не лише пияцтво, хоча пляшка багато фігурує у виставі. Актриса почала пити не через те, що не було ролей. А тому що помер чоловік, який її створив, був продюсером. Вона була відлучена від дітей. Виросли, поки чоловік продавав її для публіки. Ще додався вік, жінка старіла. Тому почала пити. Так в житті бувають різні ситуації - можемо падати швидко чи повільно, гучно чи непомітно для себе. Мені цікавило, як знайти сили піднятися. Основний акцент цієї вистави, що людина повернула собі гідність. У п'єсі спочатку вона звинувачує всіх підряд. Лише коли визнає, що у своєму стані винна лише сама, в неї починається підняття з колін. І фінал вистави про те, що людина рятується своєю професією, якій вона присвятила все життя.

Від оригіналу не відійшов, але відмовився від певних речей. Адаптував матеріал під українську сцену та актрис. Дія відбувається на другорядних сценах Бродвею, там описано багато особливостей роботи театру, які нам невідомі. Також у п'єсі акцентована тема алкоголізму. Тодішні зірки зловживали алкоголем, наркотиками. Мені цікавіше було дослідити, де знайти сили піднятися в цьому житті.. В цьому оптимізм. Мені цікава людина, особистість, яка може себе зібрати і йти далі попри будь-які обставини.

У виставі дві героїні та два акторські склади. Фанні Елліс грають народні артистки України Валентина Донченко-Бутковська та Ірина Лапіна, а Хеккі – заслужена артистка України Ірина Беспалова-Примак та Катерина Кобієва. Для провідних артисток оперети - це інший жанр та спосіб гри. Вистава малонаселена, дві персони постійно існують на сцені і не зникають. В жанрі опереті є вихід персонажу, сцени змінюються, ти можеш відпочити за кулісами. А тут треба вести лінію образу від початку до кінця. Було викликом для актрис спробувати себе в жанрі драматичного мистецтва. Я задоволений цією постановкою, вони чудово справилися, приймали всі експерименти".

Автор: Анатолій Федорців, Київський театр оперети
  Виставу "Бродвейська історія" в київській опереті  за п'єсою Джона Кромвелла "Прем'єра" поставив Олександр Білозуб (посередині). Режисер вийшов на сцену привітати актрис, Валентину Донченко-Бутковську (зліва) та Катерину Кобієву (справа), з прем'єрним показом.
Виставу "Бродвейська історія" в київській опереті за п'єсою Джона Кромвелла "Прем'єра" поставив Олександр Білозуб (посередині). Режисер вийшов на сцену привітати актрис, Валентину Донченко-Бутковську (зліва) та Катерину Кобієву (справа), з прем'єрним показом.

3 грудня в столичній опереті проведуть церемонію нагородження III Всеукраїнського театрального фестивалю-премії "ГРА". Цього року лауреатами щорічної національної театральної премії стануть усі вистави, що увійдуть до шортліста (12 вистав).

Лауреатів фестивалю-премії назвуть у шести номінаціях: За найкращу драматичну виставу; За найкращу виставу для дітей; За найкращу музичну виставу у жанрі опери/оперети/мюзиклу; За найкращу хореографічну/балетну/пластичну виставу; За найкращу камерну виставу (до 150 глядачів); За найкращу пошуково-експериментальну виставу (на перетині театральних/мистецьких жанрів).

Переможців нагородять відзнакою фестивалю-премії та грошовою винагородою на реалізацію нового творчого проєкту. Церемонію нагородження можна подивитися онлайн на сторінці ГРИ в facebook або на Youtube каналі НСТДУ. "ГРА" проводиться на конкурсній основі один раз на рік за підсумками минулого календарного року. Театри представляли прем'єри, що вийшли у період з 1 січня по 31 грудня 2019 року. До лонглиста увійшло 38 вистав театрів Києва, Одеси, Чернігова, Сум, Миколаєва. Полтави, Львова, Харкова.

Зараз ви читаєте новину «Продюсери вважали, що необхідний скандал. Тому за пів години до прем'єри у гримерку акторки принесли пляшку бренді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі