Ексклюзиви
пʼятниця, 20 січня 2012 11:23

Ліна Костенко та Микола Азаров проігнорували прем'єру стрічки "Той, хто пройшов крізь вогонь"
19

Художник-постановник Роман Адамовіч з графіком Сергієм Якутовичем
Фото: Фото: Наталя Чубенко
Міністр культури Михайло Кулиняк та прес-секретар Президента Дарка Чепак
Дипломат Юрій Щербак з видавцем Іваном Малковичем
Режисер стрічки Михайло Іллєнко

Вчора, 19 січня, у київському кінотеатрі "Кінопалац" відбулася офіційна прем'єра стрічки режисера Михайла Іллєнка "Той, хто пройшов крізь вогонь". Фільм здобув гран-прі на минулорічному Київському кінофестивалі й запускається в український прокат.

На фестивалі фільм показували неготовий. Для прокату його доробили, трішки вкоротили. Працювали над стрічкою майже 5 років. У стрічці йдеться про радянського воєнного пілота українця Івана Даценка, який став вождем індіанського племені в Канаді. В основі - реальні події.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Той, хто пройшов крізь вогонь" номінуватимуть на "Оскар"

"Збіглися тоді дві обставини: організатори Київського фестивалю зрозуміли, що в них немає жодного повнометражного українського фільму. Єдиний, хто міг встигнути — наш. З нашого боку — розуміли, якщо не встигнемо на цей фестиваль, то наступний український доведеться 10 місяців чекати — це Одеський. Тому показали неготовий фільм. Таке, до речі, часто буває, коли на фестивалях показують неготові фільми. Прем'єра стрічки "Аве Марія" Людмили Єфименко відбулася на "Молодості", коли вона була ще на двох плівках — картинка окремо, звук окремо. Фільм дуже жорстко зустріли. Коли режисер доробила його — в залі плакали.

Звичайно, засмучений був на фестивалі. Топитися чи що його робити. Музики нема, або не там стоїть, не всі репліки, то звук відстає від картинки, то взагалі пропав, а там плівка порвалася. З одного боку — відчай, бо бачиш яка катастрофа, а з іншого — абсолютний внутрішній спокій, бо розумів яким він буде. Не спав усю ніч після прем'єри на фестивалі. Взагалі, через цей фільм у мене вже хронічне безсоння. Сподіваюся, що зараз, коли все закінчилося, внормуюсь. Коли відбулася друга прем'єра і глядач добре сприйняв стрічку, попустило. Взагалі, режисерам давно пора зрозуміти, що наш глядач зголоднів, вже дуже хоче українського", - зазначив режисер фільму Михайло Іллєнко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Той, хто пройшов крізь вогонь" повинні подивитись 530 тис людей, щоб він окупився

Бюджет фільму становить понад 16 мільйонів гривень. Фінансування велося з двох джерел: держава та продюсерський центр "Інсайт-Медіа". Прем'єру відвідали міністр культури України Михайло Кулиняк, голова Держкіно Катерина Копилова, письменник Іван Драч, графік Сергій Якутович.

Першою з залу вийшла Катерина Копилова. "Уже бачила стрічку, дуже сподобалася. Але мушу бігти, бо сину 19 років сьогодні виповнилося. Вдома вже гості за столом чекають", - зазначила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тягнибока зачепила українська стрічка Іллєнка про індіанця в Канаді

Міністр культури зазначив, що останній фільм який він бачив у кінотеатрі перед "Той, хто пройшов крізь вогонь" був "Аватар". "Ще на мультфільм якийсь з дитиною влітку ходили, але не пам'ятаю, що то було. Від цієї стрічки просто в захваті. Хотілося ще б про Сковороду фільм подивитися", - зауважив Михайло Кулиняк.

Також на прем'єру були запрошені Ліна Костенко та Микола Азаров, які так і не з'явилися.

Зараз ви читаєте новину «Ліна Костенко та Микола Азаров проігнорували прем'єру стрічки "Той, хто пройшов крізь вогонь"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі