середа, 18 січня 2012 13:18

Фільм Іллєнка про українського індіанця хочуть подивитися в Мозамбіку
13

Фото: Фото: Ольга Каменєва

Завтра, 19 січня, у київському кінотеатрі "Кінопалац" відбудеться офіційна прем'єра стрічки режисера Михайла Іллєнка "Той, хто пройшов крізь вогонь". Фільм здобув гран-прі на минулорічному Київському кінофестивалі й запускається в український прокат.

"5 років знімали стрічку, а можна було за півтора роки її зняти. Мали проблеми з фінансуванням. Хотіли зробити кіно за формою: "ми, для нас, про нас". Нас привчили до депресивного героя-українця, нерішучого, невдаху. Вважаю, що це спадок, з яким потрібно розлучатися. Хотіли показати справжнього українського героя, якого нам дуже бракує. Тепер сподіваємось на хорошу глядацьку долю стрічки, бо працювали саме для нашого глядача", - зазначив Михайло Іллєнко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Михайло Іллєнко зніме фільм про індіанця з України

У стрічці йдеться про радянського воєнного пілота українця Івана Даценка, який став вождем індіанського племені в Канаді. Заснована на реальних подіях.

"Про цю історію довідався від народної артистки України Наталії Наум і народного артиста СРСР Тимофія Левчука. Їх вже немає в живих. Саме вони повернулися з Канади з цією фантастичною оповіддю. Були очевидцями, коли  радянська делегація зустріла індіанця, який почувши українську мову, також відгукнувся українською. Назвався "Той, хто пройшов крізь вогонь", а потім сказав своє справжнє імя — Іван Даценко. Це було в кінці 60-х, кіностудія просто вибухнула. Ну як таке не зняти? Але в ті часи про героя радянського союзу в пір'ях і мріяти було неможливо. Історія чекала свого часу. Це художній фільм, версія, не документалістика", - розповів Іллєнко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фільм Лозниці "Щастя моє" отримав гран-прі фестивалю VOICES

Бюджет фільму становить понад 16 мільйонів гривень. Фінансування велося з двох джерел: держава та продюсерський центр "Інсайт-Медіа".

"Нарешті український глядач подивиться українське кіно. Фільм знятий повністю українськими силами, з українськими технологіями й картинка відповідає світовому рівню. Наш фільм унікальний тим, що сучасний, технологічний і зроблений тут і для українців. Якщо Михайлу Іллєнку давали б знімати не один фільм на 10 років, а хоча б раз на два роки виходили його стрічки, то Україна мала б знаменитого, мейнстримового режисера. "Той, хто пройшов крізь вогонь" буде в прокаті і за кордоном. Уже тривають переговори з Росією, Польщею, Канадою, Америкою, Австралією, Аргентиною. Інтерес високий до картини. Дуже здивувало нас, що фільмом зацікавився Мозамбік. Усі питають, коли стрічка з'явиться в Інтернеті. Ми дуже просимо, щоб фільм в інтернеті не з'являвся. Сходіть у кіно, будь ласка", - зауважив продюсер стрічки Володимир Філіппов.

Зараз ви читаєте новину «Фільм Іллєнка про українського індіанця хочуть подивитися в Мозамбіку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі