Ексклюзиви
пʼятниця, 19 вересня 2008 16:11

Михайло Іллєнко зніме фільм про індіанця з України

  Колишній полтавчанин Іван Даценко одружився з донькою вождя племені ірокезів у Канаді. Після смерті тестя українець посів його місце
Колишній полтавчанин Іван Даценко одружився з донькою вождя племені ірокезів у Канаді. Після смерті тестя українець посів його місце

61-річний режисер Михайло Іллєнко знімає фільм про індіанців "Той, що пройшов крізь вогонь". Попередній кошторис стрічки 13 млн грн.

— Назва — це переклад українською імені вождя племені ірокезів, — говорить Михайло Іллєнко. — У стрічці розкажемо історію уродженця Полтавщини Івана Даценка. Під час Другої світової війни його, командира 10-го гвардійського авіаційного полку, збили в небі над Львовом. Старший лейтенант Даценко потрапив у німецький полон. Він утік, дістався своєї частини, проте там чоловіка заарештував НКВД. На етапі в Сибір, до ГУЛАГу полтавчанин утік до Канади.

Російські журналісти розповіли, як 1967-го під час всесвітньої виставки "Експо" в канадському Монреалі, радянську делегацію повезли в резервацію індіанців-ірокезів. Зі слів танцівника Махмуда Есамбаєва, вождь племені мав блакитні очі, розмовляв українською й співав із індіанцями "Розпрягайте, хлопці, коні".

2002-го російська телепрограма "Жди меня" запросила в студію племінницю Даценка — полтавку Ольгу Рубан. За фотографіями, зробленими в Канаді 1960-х, жінка впізнала у вождеві індіанців брата своєї матері.

— Сценарій писали Костянтин Коновалов і Денис Замрій. Але я запропонував свою версію, — продовжує Іллєнко. — Спочатку картина мала бути телевізійною. Я переконав продюсерів, що без епізодів війни не обійтися. Дорогі спецефекти повітряних боїв створимо за допомогою комп"ютерної графіки.

У фільмі ім"я героєві змінили.

Вождь співав з індіанцями "Розпрягайте, хлопці, коні"

— У цього чоловіка в Канаді лишилося чотири сини, — пояснює режисер. — Та й усієї біографії ми не знаємо. Додамо  художнього вимислу. Проте наш герой, як й Іван, народиться в селі Чернечий Яр біля Миргорода. Переживе колективізацію, Голодомор, стане героєм Радянського Союзу.

Розказує, що про Даценка вперше почув від сина артистки Наталії Наум — актора Тараса Денисенка.

— Режисер Тимофій Левчук також розповів про вождя-українця своєму асистенту Борису Савченку. Даценко назвав йому своє справжнє ім"я, але сказав, що боїться КДБ.

Героя втілить на екрані актор київського муніципального театру  Дмитро Лінартович. Його кохану, яка залишилася в Україні, зіграє актриса театру російської драми Оля Гришина. Заздрізника-односельця, а потім однополчанина, — Віталій Лінецький з Театру на лівому березі. За його наклепом Даценка заарештували.

— Не хочеться робити картонні айсберги. Тому Чукотку й Аляску надіємося зняти на місці. Шкода, що автентичних поселень ірокезів у Канаді вже не лишилося. Індіанців у стрічці зіграють харків"яни. Їхній клуб фанатів з точністю відтворює побут, одяг, культуру індіанців.

Голова Держслужби кінематографії 51-річна Ганна Чміль зазначає, що картину можливо завершити до нового року.

— Хочу попросити у Мінфіну грошей на її зйомки. Минулоріч вісім мільйонів гривень, які не витратили на реконструкцію "Мистецького арсеналу", перекинули на фільм Ігора Подольчака "Іменини".

Зараз ви читаєте новину «Михайло Іллєнко зніме фільм про індіанця з України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути