середа, 25 жовтня 2006 18:24

Фестиваль "Молодість" лишився без директора

Генеральний директор Міжнародного кінофестивалю "Молодість" Андрій Халпахчі, 56 років, відмовляється від посади. Про це він сказав 24 жовтня на прес-конференції "Майбутнє кінофестивалю "Молодість".

— Я втомився просити гроші, — пояснює директор. — Держава виділила на фестиваль 800 тисяч гривень. Хоч іще в серпні Міністерство культури обіцяло мільйон. Ми урізали бюджет, тому не приїхав голлівудський актор Майкл Йорк.

Халпахчі скаржиться, що закордонні гості фестивалю "ледь не опинилися на вулиці". Директор дав розписку "Київрічфлоту", що заплатить за їхнє проживання на кораблі "Тарас Шевченко". Якщо Мінкульт не компенсує додаткових витрат, Андрій мусить викласти власні гроші.

Я втомився просити гроші

Ще до початку "Молодості" Халпахчі заявляв, що фестиваль краще відмінити, бо грошей бракує. Фестиваль не може отримати кошти з держбюджету безпосередньо. Їх слід переказувати через державну структуру.

— А вони залишають собі відсотки, — скаржиться директор. — Із 800 тисяч 40 — викинуті у повітря.

Фестиваль існує вже 36 років. Халпахчі його очолював 15.

— Я не йду остаточно. Буду займатися на фестивалі творчими питаннями, — каже він.

Халпахчі пропонує призначити гендиректором "Молодості" віце-прем"єр-міністра В"ячеслава Кириленка. Заяву про звільнення він подав на ім"я Віктора Ющенка — почесного президента фестивалю, ще до початку "Молодості".

— Фестиваль заснувало Міністерство культури, — розповідає "ГПУ" 46-річний кінорежисер Олесь Санін. — Хай дає гроші. У нас війна? Андрій — толерантна людина, усього він ще не розповідає. Фестиваль зовні успішний, але зірки відмовляють. Бо немає грошей. Він звертався до київських меценатів, і не раз. Але порятувати ситуацію за кілька тижнів уже нереально. Та й меценати хочуть бути власниками продукту, в який вкладають гроші.

Зараз ви читаєте новину «Фестиваль "Молодість" лишився без директора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути