вівторок, 11 червня 2019 05:50

Зміцнювати українську культуру мають детективи

Зміцнювати українську культуру мають детективи
Письменник Василь Добрянський. report.if.ua

Найкращим романом XIX "Коронації слова" назвали "Зламані сходи". Його автор — письменник і журналіст із Івано-Франківщини Василь Добрянський, 64 роки. Отримав 20 тис. грн. Книжка вийде в харківському видавництві "Клуб сімейного дозвілля".

40 років тому на волинських озерах зникли троє мисливців. Син одного з них 40-річний Юрій Холоденко починає імпровізоване розслідування, за сюжетом.

— Справа покрита мороком. Строк давності притягнення до кримінальної відповідальності — 15 років. Тут уже пройшли майже три строки. Було вбивство чи не було — ніхто не засудить, — говорить Василь Добрянський. — Мій герой непрофесійний слідчий. Розслідує не стільки, щоб засадити злочинців, а для себе. Прагне дізнатися правду.

У романі є інтрига, але це не зовсім детектив. Немає типової "ух"-розв'язки.

Вважається, що детектив — це масова література. Я думаю, це неправильно. У справжній класиці найбільше детективів, де відображено суспільство, психологію, побут, традиції. Що більше буде детективів в Україні, то міцнішу матимемо культуру.

— Ну, ви замаскувалися, — каже 62-річний Володимир Ворона з Чернігівщини. Відповідно до правил "Коронації слова", став членом журі після того, як торік переміг із романом "Відступник" про дохристиянську Русь.

— А я взяв жіноче псевдо, подаючи твір на конкурс — Олена Зелена, — відповідає Добрянський. — То ж був вересень, ще не було ніяких виборів.

— Статуетка важить 940 грамів щирого золота. Тільки нікому не кажіть, — додає Ворона. — А ваш роман — це готова екранізація. По суті — кіносценарій.

— Якраз підійшов до мене пан професор Анатолій Ткаченко. Мовляв, зацікавився. Його син Тарас закінчив знімати "Чорного Ворона" за романом Шкляра. Сказав, з ним зв'язатися.

3 персонажі має драма "Собака" 42-річного Юрія Васюка з Чернігова.

На "Коронації слова" твір назвали найкращим у номінації "П'єси". Автор отримав 10 тис. грн.

— "Собаку" написав завдяки своїй кішці, — розповідає Юрій Васюк. — Годував її дешевими субпродуктами. А є господарі, які дають домашнім улюбленцям дороге м'ясо. Головний герой п'єси зголосився бути псом у заможній родині, аби не померти з голоду.

Юрій Васюк непрофесійний драматург. За фахом — кондитер.

Зараз ви читаєте новину «Зміцнювати українську культуру мають детективи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути