пʼятниця, 26 жовтня 2012 00:15

З дев'яти років не живу вдома

Автор: фото з сайта www.appassionata-film.ch
  Піаністка Альона Черні щомісяця грає по п’ять концертів у Європі та Азії
Піаністка Альона Черні щомісяця грає по п’ять концертів у Європі та Азії

Про піаністку з України зняв фільм швейцарський режисер Крістіан Лабхарт. У ній 45-річна Альона Черні везе піаніно зі Швейцарії до рідного міста Ромни на Сумщині, щоб подарувати музичній школі. Стрічку "Апасіоната" показали на київському кінофестивалі "Молодість" 21 жовтня.

— Піаніно везли спочатку вантажним літаком, потім наймали автобус, — Альона говорить російською з легким німецьким акцентом. — Це була зима. Важливо було скоріше поставити піаніно у тепле приміщення. Інструмент, як людина, його треба оберігати. Найважче було зніматися у перший день. Ходиш з мікрофоном та весь у кабелях. Потім звикла.

Чи були речі, які ви не хотіли говорити на камеру?

— Лейкемія, яку подолала. Тому що я повинна дякувати Богові за те, що живу. А не маніпулювати хворобою. Оберігала особисте життя дочки. Також поставила табу на всі свої сімейні стосунки.

Чи є музика, що нагадує вам Україну?

— Це Чайковський. Коли у вересні записувала сольний диск, грала його п'єси. Весь цей час думала про маму. Їй, мабуть, дуже важко мати таку дочку. Музикою займаюся з 5 років. З 9 не живу вдома. Я вчилася у київській музичній школі-інтернаті імені Лисенка. Потім закінчила консерваторію, поступила в аспірантуру та поїхала вчитися за кордон. Це був 1992 рік.

Який найдовший концерт довелося відіграти?

— Це було торік у Японії — близько трьох годин. Після аварії на атомній станції у Фукусімі ми грали в постраждалих регіонах. Виступали в школах для учнів 8-10 років. Інколи в спортивних залах, де поміщалися до 500 дітей. Проте ми не тільки грали, а й говорили з ними. Вони ставили багато запитань: "Чи будемо ми мати дітей?", "А можна нам буде колись гуляти на вулиці?". Сама пережила Чорнобиль, пояснювала як могла.

Чому люди вчаться грати на музичних інструментах?

— В Україні віддавати дітей в музичну школу — традиція. У Швейцарії навчання музиці коштує багато грошей і є привілеєм. Дуже часто люди починають грати в пенсійному віці. Зрозуміло, що в них суглоби рук не ті. Але вони не хочуть бути піаністами. "Я все життя мріяв зіграти "Для Елізи" Бетховена або сонату Моцарта" — з такими проханнями вони приходять учитися. І цей підхід мені близький. Бо люди грають через любов, а не через кар'єру. Музика — це щось дуже інтимне. Піаніно — не чоловік, воно прийме тебе такою, як ти є. Інструменту можна розказати все. Навіть те, що ніколи нікому не скажеш.

Зараз ви читаєте новину «З дев'яти років не живу вдома». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути